понеделник, 7 февруари 2022 г.

Скандално: Ром без пенис натъркаля още 3-4 чавета докато си харчи инвалидната пенсия

  

Мъж с документи от ТЕЛК за слепец без проблеми кара автомобил, като при това изкарва пари от незаконна таксиметрова дейност. 

Случаи като този винаги ме карат с умиление да си спомня за незлобливия и дори симпатичен герой Михаил Самуилевич Паниковски от култовия роман на Илф и Петров „Златния телец”. Един от коронните номера на героя на романа е да се преструва на слепец, да моли някой гражданин да го преведе през улицата, през което време успява да му открадне портфейла. 

Когато Паниковски остарява обаче, номерът му все по-често започва да не минава, а самият той да яде пердах. За разлика от Паниковски, чиито неволи предизвикват, ако не бурен смях, то поне лека усмивка сред читателите, българските „колеги” на героя от „Златния телец” изобщо не будят подобни радостни и весели чувства и емоции, а точно обратното. 

Случаите с вероятно хилядите фалшиви ТЕЛК решения, издадени у нас през годините, са емблематични за една от най-важните области, каквато е здравната система в България. Ако бъдат събрани дори и само 20-30 от тези случаи в книга, би се получило едно доста развлекателно четиво.

Българин от ромски произход, който според ТЕЛК решението е без крака в инвалидна количка, преди години при направена проверка от прокуратурата е открит да бере портокали в Гърция. 


На въпроса как е възможно подобно чудо, съпругата на „инвалида” обяснила, че не знае как е станало, сигурно на мъжа й били пораснали нови крака.

Според друго ТЕЛК решение пък друг мургав наш сънародник в продължение на близо десет години получавал инвалидна пенсия, защото бил с отрязан пенис, при това при трудова злополука. Как точно е станала тази злополука, историята мълчи. 

По-интересното обаче е, че при направената проверка от разследващите органи било установено, че докато си цоцал инвалидната пенсия, мъжът без пенис успял, ей така, набързо, да натъркаля още 3-4 чавета. 

Нещо достойно да съперничи на непорочното зачатие на Дева Мария. Подобни примери могат да бъдат дадени още не десетки, а стотици.  И случайно или не, в повечето случаи те се отнасят до представители на по-мургавите българи. Някой би казал: Е, какво толкова? 

Милостивите лекари от жал за хората им издават фалшиви ТЕЛК решения, за да могат да вземат някой лев от държавата, да не умират от глад те и семействата им. 

Тук ще оставя настрана факта, че една голяма част от удостоените с високата чест да притежават фалшиви документи от ТЕЛК са горди собственици на 3-4 етажни „скромни” прогимназийки и паркирани пред тях лимузини и скъпарски джипове в ромските квартали. По-важното тук е друго. 

И то е, че лекарите, на които е поверена отговорната задача да решават кои хора заслужават инвалидни пенсии като действително неработоспособни, не мерят с еднакъв аршин.

Преди време търновец с един ампутиран крак в резултат на истинска трудова злополука се жалва, че трябвало на определен период да се явява пред ТЕЛК комисията, която да го прегледа и да поднови или пък не решението, от което зависи инвалидната му пенсия.

„Това е възмутително, те какво си мислят, че през този период кракът ми може да израсне отново ли”, възмущава се, и то с пълно основание, инвалидът.

Темата за ТЕЛК решенията и издаващите ги лекарски комисии толкова отдалече и толкова силно смърди на корупция и рушвети под масата, че направо си плаче за едно национално разследване с арестувани и осъдени на ефективен затвор. 

Но не по един-двама, каквато е практиката, и то на символични присъди, колкото да се замажат очите на обществото и на медиите. 
А на една национална полицейска и прокурорска акция, след която поне стотина човека да бъдат натикани зад решетките за по 20-ина години, а имуществата им бъдат конфискувани в полза на държавата.
Коментар на Иван Първанов/"Монитор"

Новините от днес и със задна дата