петък, 25 февруари 2022 г.

Цацаров: ДКСИ отмени решението на ДАНС за отнетия ми допуск до класифицирана информация

 Цацаров: Прокуратурата повдига обвинения на конкретни лица, а не на  организации - От деня - БНР Новини

Държавната комисия по сигурността на информацията /ДКСИ/ е отменила решението на ДАНС за отнемането достъпа до класифицирана информация на Сотир Цацаров, това съобщиха от КП КОНПИ.

Държавната комисия по сигурността на информацията възстанови достъпа до класифицирана информация на Цацаров. Решението на ДКСИ може да бъде обжалвано пред ВАС.

"На 14 януари 2022 г., в 13,20 часа, в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация, подписан същия ден сутринта от заместник-председателя на агенцията Станислав Станчев. Час и половина преди това, в ефира на национална телевизия, министър-председателят Кирил Петков обяви отнемането на достъпа с довода, че съм се "провалил на контрола за надеждност". По този повод публикувах своя позиция, която поддържам изцяло", заявява Сотир Цацаров.

"Обжалвах акта за отнемане на достъпа ми до класифицирана информация по предвидения в закона ред пред Държавната комисия по сигурността на информацията. Днес получих уведомително писмо от ДКСИ, че с решение от 24 февруари 2022 г. комисията е отменила издадения от ДАНС акт - Отнемане № 225/14.01.2022 г. на разрешение за достъп до класифицирана информация до ниво "Строго секретно"", съобщи Цацаров.

"По повод изявление на министър - председателя Кирил Петков в негово интервю пред телевизия bTV, че "ще има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата", сам отправих такъв сигнал с искане за проверка на моите действия и на твърденията на Петков, които на практика навеждат извод за извършено от мен престъпление. 

Уведомен съм от Софийска градска прокуратура, че с постановление от 16.02.2022 г. е отказано образуване на досъдебно производство, поради това, че деянието, предмет на проверката, не съставлява престъпление по чл. 357 НК /разгласяване на информация, представляваща държавна тайна/, нито каквото и да е друго престъпление", припомня Цацаров.

Потвърждавам още веднъж, че отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението, което имам като бивш съдия и главен прокурор към Агенцията и към служителите в нея, заявява председателят в оставка на КП КОНПИ.

Новините от днес и със задна дата