петък, 25 февруари 2022 г.

Важно за родителите: От 1 март може да се запознаете с електронната система за прием в ясла и детска градина в Бургас

 Важно за родителите: От 1 март може да се запознаете с електронната система за прием в ясла и детска градина в Бургас

Всички родители на деца във възраст за записване в ясла, детска градина и полудневни подготвителни групи към училищата, могат да се запознаят от 1 март с електронната система за прием на Община Бургас – https://www.dzburgas.org/, преди тя да бъде активирана в режим на кандидатстване в 08.00 часа на 1 април.

Това се прави за улеснение на родителите, за да имат достатъчно време да се запознаят с правилата, сроковете, свободните места, необходимите критерии и документи за записване на своите деца.

Родителите трябва да знаят, че най-много точки при кандидатстване носи адресната регистрация на детето. Ако вашето дете е живяло над 2 години на декларирания постоянен или настоящ адрес, попадащ в прилежащия район на предпочитаната от вас детска градина, ще получите 300 точки. За сравнение – дете с постоянен или настоящ адрес, който е извън съответния прилежащ район към детската ясла или градина, ще получи едва 1 точка.

Важно е да се знае от родителите, че информацията за детски ясли, градини и подготвителни групи в училища, предоставена в електронната система за записване касае съответните Центрове за административни услуги, а не жилищни комплекси. Така например, най-често срещана грешка е родители от ж.к. „Възраждане“ да посочат детско заведение в район „Възраждане“ и така детето им да бъде записано в градина в ж.к. „Меден рудник“. За да няма злоупотреби, декларираният от родителите адрес на местоживеене на детето ще се проверява по служебен път от дирекция ГРАО.

Въведената в Община Бургас преди 8 години за първи път в страната електронна система за прием в детски ясли и градини помага на администрацията в реално време да проследи процесите и броя на свободните места в тях и да вземе навременни решения, за да може всяко дете да получи достъп до съвременно и качествено образование.

Така например, в последните години се забеляза положителна тенденция за увеличаване броя на младите семейства и децата, които трябва да постъпят в ясла и детска градина на територията на община Бургас. Затова и местната администрация всяка година прави всичко възможно, за да увеличава местата за прием в детските заведения. През миналата година свободните места за прием в детска ясла на територията на община Бургас бяха 971 при 976 тази година, а за записване в първа градинска група през 2021 г. местата бяха 1522 при 1689 в момента.

Това стана възможно, тъй като Община Бургас само в последната една година построи две нови детски градини – „Морско конче“ в ж.к. „Братя Миладинови“ със 100 свободни места за 1, 2 и 3 градинска група и „Синчец“ в кв. „Горно Езерово“ с още 36 нови места в 1 група. Прием тази година ще има и в ДГ „Пинокио“ – 50 места в 1 група.

В момента общинската администрация проектира и търси възможности да финансира изграждането на нови корпуси в ДГ „Пинокио“ в ж.к. „Меден рудник“ и в детската градина в кв. „Сарафово“.

Новините от днес и със задна дата