петък, 18 февруари 2022 г.

САЩ предупреди за три руски сценария за нахлуване в Украйна

 

Нови тревоги породи вчера съобщение на Киев за рязко активизиране на огъня в сепаратистки Донбас, а САЩ предупредиха за възможни три сценария на Русия за нахлуване в Украйна. 

Ръководителят на Специалната мониторингова мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна Яшар Халит Чевик заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че избликът на напрежение в Източна Украйна през изминалата нощ може би отслабва, предаде Ройтерс.

Чевик каза, че между сряда вечерта и четвъртък сутрин са били регистрирани близо 500 експлозии.

"След 11:20 ч. регистрирахме близо 30 ескплозии, така че напрежението изглежда отслабва", заяви вчера служителят на ОССЕ пред Съвета за сигурност на ООН.

Проруските сепаратисти в Източна Украйна заявиха, че силите на правителството в Киев са подложили на артилерийски обстрел населено място в Донбас, предаде Ройтерс.

Киев и сепаратистите си отправиха взаимни обвинения в ескалация на напрежението чрез засилване на нападенията с артилерия и миномети. Това доведе до опасения от намеса на Русия, която е струпала над 100 000 военни в близост до границите на Украйна.

Кремъл изрази вчера силно притеснение от увеличаването на сблъсъците. 

На този фон САЩ предупреди, че Русия се подготвя да фабрикува причина, за да нахлуе в Украйна. Съветник на президента Джо Байдън обяви, че Москва е подготвила няколко начина, с които да оправдае атаката.

Държавният секретар Антъни Блинкен също е потвърдил пред Съвета за сигурност на ООН, че Русия подготвя такъв ход.

По думите му засега не е ясно какъв ще бъде претекста, но възможностите включвали фабрикуван атентат вътре в Русия, откриване на масов гроб, удар с дрон срещу цивилни или истинска атака с химически оръжия.

Вчера, в отговора си към САЩ относно гаранциите за сигурност, Русия отново заяви, че подобни твърдения са безпочвени и обвини Съединените щати, че умишлено нагнетяват напрежение.

Европа може да очаква приток на бежанци в случай на по-нататъшна ескалация на кризата около Украйна, предупреди заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас. Според оценките, към блока може да се насочат между 20 000 и над милион бежанци, заяви Схинас пред германския в. "Велт". Освен това в Украйна живеят около 20 000 европейски граждани, които може да имат нужда от подкрепа за евентуална евакуация, добави той. Схинас заяви, че ЕС е готов и да изпрати на Киев хуманитарна помощ, както и да помогне при необходимост от спешни действия.

Русия излага на опасност сигурността в Европа с "изисквания от времето на Студената война", заяви германската външна министърка Аналена Бербок.

"С безпрецедентно разполагане на войски на границата с Украйна и изисквания от времето на Студената война, Русия поставя под въпрос фундаменталните принципи на европейския мирен ред", каза в изявление Бербок. Тя призовава Москва да покаже "сериозни усилия за деескалация".

Очаква се в започващата днес в германския град Мюнхен конференция по сигурността и отбраната да участват международни лидери и високопоставени дипломати. Планира се тя да продължи до неделя, като сред участниците са вицепрезидентката на САЩ Камала Харис, държавният секретар Антъни Блинкън, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и украинският президент Володимир Зеленски. Руският външен министър Сергей Лавров посещаваше редовно провежданата всяка година конференция, но тази година не е планирано негово участие.

Бербок окачестви отсъствието му като "пропусната възможност". "Именно в сегашната изключително застрашителна ситуация" участието на руски представители щеше да бъде особено важно, заяви външната министърка.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров следващата седмица, освен ако Русия навлезе в Украйна, заяви Държавният департамент, цитиран от Франс прес.

Блинкън е предложил да се срещне с Лавров "следващата седмица в Европа". Руската страна е предложила дати в края на седмицата, "което ние приехме, при условие, че няма руско нашествие в Украйна", подчерта говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. "Ако те започнат нашествие през идните дни, това ще покаже ясно, че никога не са били сериозни по отношение на дипломацията", подчерта той.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще разговаря днес следобед "с транстлантически лидери", за да обсъди въпроса за руските войски, струпани на границата с Украйна и усилията за постигане на дипломатическо решение. Дистанционната среща ще включва представители на САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Полша, Румъния, Великобритания, ЕС и НАТО, отбелязва АФП.

По молба на Украйна ОССЕ свиква днес специално заседание във връзка с "изключителната военна активност" край границите на страната, но руска делегация няма да участва в консултациите на ОССЕ.

Новините от днес и със задна дата