четвъртък, 17 февруари 2022 г.

Вашингтон с ново предупреждение за руска атака, този път с химическо оръжие

  

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън днес предупреди, че руски сили се подготвят за атака срещу Украйна "през идните дни".

Той добави, че Русия възнамерява да създаде претекст за нападение срещу съседката си, част от който би могла да бъде фалшива или истинска атака с химически оръжия, предаде Ройтерс.

На среща на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Украйна Блинкън каза, че е изпратил писмо до руския външен министър Сергей Лавров по-рано днес, в което е предложил те да се срещнат на живо в Европа следващата седмица и призова Русия ясно и недвусмислено да заяви по време на срещата, че няма да нахлува в Украйна.

Кремъл от своя страна обвини американския президент Джо Байдън, че подклажда напрежението с изявленията си, че очаква руско нахлуване в Украйна до дни, съобщи агенция "РИА Новости".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза това в отговор на изказване на Байдън, че е възможно руско нахлуване в Украйна "през следващите няколко дни".

Русия струпа значителни военни сили по украинската граница, но продължава да твърди, че именно действията и изявленията на Запада разпалват напрежението.

Обвиненията срещу Москва от страна на Киев за неизпълнение на Минските споразумения нямат никакви основания. Това каза заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

"Друго разпространено извинение от този тип е, че уж Русия не изпълнявала някакви свои задължения по Минските споразумения. Не изключвам, че подобни твърдения ще чуем и днес. При това е очевидно, че за такава постановка на въпроса няма никакви основания, тъй като в Минските споразумения дори не се споменава Русия", заяви Песков.

Новините от днес и със задна дата