четвъртък, 17 февруари 2022 г.

Кой изстреля снарядите по детската градина в Донбас?

  

                                       Скрийншот: bTV

Напрежението в Украйна ескалира с престрелки в Донбас. Около 9 сутринта два снаряда улучиха детската градина "Приказка" в района на Луганск. Дупката на стената е огромна, а в това време там са се намирали 20 деца и 18 души персонал, съобщиха кореспондентите на bTV. Всички деца мигновено са били евакуирани в бомбоубежище. Трима от възрастните са ранени.

"Бях да изхвърлям боклука зад ъгъла и чух свистене. Много се уплаших, беше ми като насън, от страх хвърлих всичко. Беше страшно, децата плачеха, страшна гледка", разказа пред bTV една от възпитателките. Директорката свидетелства, че всички са се уплашили, а трима от персонала, които са били най-близо, са откарани в болница. "Чухме свистящ звук и силен взрив. Децата закусваха, всички се изплашиха, но бързо ги евакуираме на безопасно място", заяви директорката на градината Наталия Иванова.

Местните хора не смеят да изрекат откъде е дошла атаката, а двете воюващи страни се обвиняват взаимно - украинци и сепаратисти от тъй наречената Луганска народна република.

 

Британският премиер Борис Джонсън пък заяви, че атаката срещу детската градина е била "операция под фалшив флаг, целяща да дискредитира украинците", предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на "Пи Ей Медия". 

"Доста се опасяваме, че това е нещо, което ще виждаме все по-често през идните дни", предупреди Джонсън, цитиран от БТА.

В социалната мрежа Телеграм под видео, записало щетите от снарядите върху детското заведение, се твърди, че също днес е било улучено и училище в село Вробьовка.

Според непризнатите от Киев републики ги обстрелват украинските въоръжени сили. Говорителят на Путин - Дмитрий Песков, обяви, че в Кремъл следят ситуацията и я считат за "много опасна" заради провокацията на украинската страна.

Според сепаратистите в Луганск обстрелът е започнал в 05:32 сутринта, като в зоната на пораженията са попаднали мишени, както в Луганск, така и в Донецк, в това число и на запад от Донецкия район. Използвани са миномети, гранатомети, БМП, едрокалибърно стрелково оръжие, както и противотанкови ракетни комплекси.

Руските медии твърдят, че се обстрелват предимно цивилни обекти и инфраструктура, както и жилищни квартали. Все още в Донецк изясняват броя на пострадалите жители и разрушенията на инфраструктурата.

Престрелките между двете враждуващи страни в Донбас са ежедневие вече 8 години в района с немалко руско етническо население.

А жертви дават и двете страни - и украинци, и жители на отцепилия се от Украйна район, за чиято независимост депутатите от Руската дума вече дадоха зелена светлина и поискаха от президента Владимир Путин да каже тежката си дума. 

Западът предупреди, че това ще бъде тежка политическа грешка, а самият Путин в разговора си с германския канцлер Шолц подчерта, че Минските договорености все още не са изчерпани и трябва да се спазват. Той поиска съдействие от Германия и Франция да окажат влияние върху Украйна, за да ги спазва.

Новините от днес и със задна дата