сряда, 2 февруари 2022 г.

Кога ще отменят зеления сертификат / видео

  

До месец може да отпадне зеленият сертификат в България. Причината е, че очаквам след тази вълна много да намалеят заетите интензивни легла. Това обяви проф. Радка Аргирова, която е съветник на премиера по въпросите на пандемията от COVID-19, пред Нова тв.

Според нея пикът на петата вълна ще бъде достигнат към 8-10 февруари.

"При 11 хиляди заразени не може да бъде премахнат зеленият сертификат. Когато обаче този брой намалее, ще спадне и заболеваемостта. А тогава ще спадне и показателят, по който решаваме какво да направим - броя на интензивните легла. Когато този брой намалее, ще отпадне и зеленият сертификат", подчерта тя.

"Ваксинирането продължава, а и самият характер на варианта Омикрон дава по-малко усложнения. Този вариант протича по-леко", категорична е тя.

"Зеленият сертификат ще остане само там където има голямо струпване на хора, или ще има ограничения в броя на посетителите. Никой няма намерение да тормози хората, но това се налага", подчерта професор Аргирова и допълни, че ваксинацията към момента е доброволна и здравните власти особено държат на това.

"10 млрд. ваксини са поставени в целия свят, това е голяма новина за науката. Не разбирам хората, които продължават да твърдят, че ваксините са експериментална течност", добави експертът.

Новините от днес и със задна дата