сряда, 2 февруари 2022 г.

Ексхумират тялото на починалата в МБАЛ-Враца 43-годишна жена

  

Тялото на 43-годишната Миглена Георгиева, която издъхна, докато чака за прием в МБАЛ "Христо Ботев" във Враца, ще бъде ексхумирано, за да бъде извършена аутопсия и да бъде изготвена съдебномедицинска експертиза за установяване причината за смъртта ѝ, съобщиха от Окръжната прокуратура във Враца.

Миглена, която е родом от село Пудрия и е майка на 6-годишно момченце, издъхна в понеделник след чакане пред регистратурата, а заснето от очевидец видео шокира хиляди в социалните мрежи. Свидетелят твърди, че жената е починала, докато чака за прием, а от лечебното заведение отричат и твърдят, че пациентката е била приета, но е издъхнала в реанимацията поради масирана белодробна емболия.

Вчера жената е била погребана в гробищния парк на Пудрия, а близките ѝ заявиха, че не са съгласни с ексхумацията. Въпреки това обаче такава ще бъде извършена.

Образуваното досъдебно производство е за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност. В рамките на вчерашния ден са разпитани свидетели, сред които и близките на починалата. Иззета е медицинската документация по случая от МБАЛ - Враца.

Допълнителните действия по разследването продължават и днес, допълват от Окръжната прокуратура във Враца. В кратки срокове трябва да бъдат разпитани нови свидетели, в това число и длъжностни лица от структурите, относими към инцидента.

Иззетите видеозаписи от спешното отделение на болницата ще се приобщят към доказателствения материал по делото. Изискана е документация за трудови договори и длъжностни характеристики на служители, вкл. вътрешни правилници и задължения на съответните медицински лица в МБАЛ – Враца. Събира се допълнителна медицинска документация, касаеща здравословното състояние на починалата.

Предстои детайлен анализ на всички данни, получени от Центъра за спешна медицинска помощ – Враца, както и на приети, регистрирани и отработени повиквания на телефон 112. Очаква се писмена информация от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ РЗОК - Враца относно констатираното по случая.

Въз основа на получената информация в хода на досъдебното производство ще се предприемат допълнителни действия от страна на разследващите органи при Окръжен следствен отдел на Окръжна прокуратура-Враца.

Новините от днес и със задна дата