събота, 5 февруари 2022 г.

Новото ръководство на "Булгаргаз" продало 60 000 мВт на Румъния за уикенда за 3 секунди

 Bulgargaz offre un prezzo del gas più basso del 17,64% a febbraio -  Novinite.com - Sofia News Agency - L'eco di Sofia 

Лидерът на АБВ Румен Петков и бившият министър на енергетиката и икономиката Румен Овчаров разгласиха почти едновременно нередности в "Булгаргаз" още от първия ден след смяната на ръководството. Двамата гостуваха в сутрешните студия на БНТ и bTV.

Първи в тв ефир новината оповести Румен Петков. В "Денят започва" той обяви, че "страната ни е "харизала" вчера на Румъния 60 000 мегавата за уикенда - нещо, което старото ръководство не е правило с месеци". Сделките са траели по 3 секунди, това не бива да бъде подминавано", каза лидерът на АБВ.

Според него за 5 минути може да се види кои са посредниците в тези сделки.

"След като дни наред вицепремиерът и финансов министър обвиняваше Николай Павлов, когото аз обвинявам от години за редица неуредици в работата на "Булгаргаз", много е важно как премиерът и вицепремиерът ще посрещнат вчерашната операция на "Булгаргаз", заяви Румен Петков.

Според него за 5 минути може да се види кои са посредниците в тези сделки, поясни Петков. 

Минути по-късно същата информация коментира и Румен Овчаров, бивш министър на икономиката и енергетиката . В "Тази събота" по bTV той заяви, че това, за което управляващите критикуваха "Булгаргаз", сега го правят същото, но в още по-големи мащаби. 

"От началото на януари и министърът на енергетиката, и премиерът обвиниха "Булгаргаз", че продават природен газ на Румъния на по-ниски цени. Тогавашният директор Николай Павлов отричаше. Във вчерашният ден новото ръководство на "Булгаргаз" е продало 60 хил. мегават часа природен газ, като времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди. Това е подготвена продажба за определени фирми", каза Овчаров.

По думите му това се равнява на половината дневно потребление на България, като е ясно, че няма откъде да дойдат извънредни количества.

"Ако се окаже, че тези количества са изпомпвани от Чирен, при положение, че чакаме утре да започне война, това вече граничи с престъпление", смята Овчаров.

Той допълни още, че предложението за намаляване на цената на природния газ с 18% е на старото ръководство, а не новото.

Според Овчаров се цели връщането на посредниците в енергетиката. "Още на срещите за съставяне на кабинет министърът ни обясняваше как трябва да има по-голяма гъвкавост и разнообразие. Още тогава му казах, че това означава по-голяма нестабилност", каза бившият министър на енергетиката.

Овчаров каза, че не познава новия директор на "Булгаргаз", но има добро мнение за стария. "Николай Павлов го познавам от 2013 г., когато го уволниха от НЕК. Тогава той отказа да се съгласи застрахователната компания на Цветан Василев да влезе в енергийните дружества. Николай Павлов се противопостави на него", разказва Овчаров.

Относно азерската сделка, Овчаров определи приказките около нея за "голям балон". "България има сключен договор, по който трябва да получава по 1 млрд. кубически метра всяка година. През последните две години не сме осигурили контактна точка, на която трябва да се получават тези количества. Ние сме в пълно неизпълнение на договорните си задължения. И идва един герой и казва "Ние не получаваме по-големи количества". Азерите не са ангели на благотворителността, те са търговци и искат да печелят", каза Овчаров.

"Договорът с "Газпром" със сигурност не е идеален, но той ни гарантира доставки", каза още Овчаров.

Новините от днес и със задна дата