събота, 5 февруари 2022 г.

Ива Христова: Вижда се краят на петата вълна на COVID-19, новият вариант на Омикрон няма да промени картината

  

                                    Снимка: bTV 

"Надежда и светлина има - вижда се краят на петата вълна на коронавируса", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Ива Христова в "Тази събота" по bTV. 

По думите ѝ се наблюдава намаление на случаите на 14-дневна база на 100 хиляди души население.

"Около месец трябва - до към края на февруари, за да спаднат стойностите под 500 на 100 хил. на 14-дневна база. Това означава под 2000 нови случаи на ден", коментира тя.

Тя уточни, че не се очаква новият подвариант на "Омикрон" да промени тази картина. "Вирусът мутира, "Делта" имаше над 200 подварианта. Този вариант на "Омикрон" е по-заразен и по-лесно се предава", каза Христова. Наличните ваксини и бустерни дози обаче ни предпазват от тежко протичане на заболяването.

"От април вълната ще е изчезнала. Очакваме месеци наред спокойствие, особено със затоплянето на времето, случаите ще останат в ниско ниво. Въпросът е какво ще стане наесен", каза Христова.

Въпреки това тя е категорична, че пандемията върви към затихване и превръщане в отделни ендемични гнезда на болестта.

По друга тема, Ива Христова коментира споразумение на НЦЗПБ със Сухопътните сили на Съединените щати, за което се появиха спекулации онлайн, че ще включва експериментална част. Тя категорично отрече твърденията и заяви, че става въпрос за споразумение за надзор на заразните болести, за финансиране и закупуване на апаратура и тестове.

Новините от днес и със задна дата