сряда, 2 февруари 2022 г.

Управление със заеми: Кабинетът тегли нови 4 млрд. 298 млн. лв. дълг

  

За 2022 г беше одобрен нов дълг от 7 млрд. 295 млн. лева. 3 милиарда от тези 7 са стар дълг - тоест трябва да се рефинансира. Реално 4 милиарда 298 млн. е новият дълг. Това обясни премиерът Кирил Петков след заседанието на Министерския съвет.

Той обяви, че се сформира работна група между Министерството на енергетиката и Министерството на финансите заради проблемите на общините с високите цени на тока.

"На всички общини, които не могат да плащат тези услуги, ще искаме да видим размерите на финансовите им проблеми. Във всяка такава община ще изпратим проверка от АДФИ, за да сме сигурни, че липсата на средства не е функция на непрозрачни обществени поръчки", заяви Петков.

Премиерът отговори и на въпрос дали е водил тайни разговори с "Възраждане" за отмяна на зеления сертификат. Такова обвинение срещу него отправиха от ГЕРБ-СДС.

"Още след протеста обявих, че отваряме работна група. Единственото, което направихме вчера в разговора, е, че с "Възраждане" уточнихме кога тази група ще започне да работи. Никакви ангажименти не са поемани от никого. Това, което се случва, е да има разговор между хора с различни виждания, но на база данни. Целта ми е да се дадат общи идеи. Мога да кажа, че беше протегната ръка за диалог. Вчера в разговора уточнихме с "Възраждане" кога тази група ще започне да работи", каза Кирил Петков.


Министър-председателят коментира и трагичния случай във Враца, при който 43-годишната Миглена Георгиева почина, докато чака да бъде приета в болницата.

"Здравният министър Асена Сербезова реагира много адекватно след случая, в който жена почина, докато чака да бъде приета в Спешното отделение на Врачанската болница. Веднага ще се направи пълна проверка. Здравната система трябва да работи по начин, по който такива трагедии да се избягват", категоричен бе премиерът.


Кирил Петков изрази съжаление за загубата на жената и каза, че трябва да се избягват такива случаи за напред.

По-рано в парламента от "Възраждане" поискаха оставката на здравния министър проф. Асена Сербезова като морален акт за трагедията.

Относно критиките, които отправи президентът Румен Радев към кабинета - свързани с "Булгаргаз" и диалога със Северна Македония, премиерът обяви, че очаква критики да идват от всякъде.

"Смяната на ръководството на "Булгаргаз" и с идеята да направим така, че да имаме най-евтини цени. Всеки, който взима грешни решения, да си носи отговорност. Вярвам, че с новото ръководството на "Булгаргаз" и КЕВР ще работим така, че стига толкова крайният потребител е плащал за чужди грешки", добави Петков.

Новините от днес и със задна дата