сряда, 23 февруари 2022 г.

Марк Рюте: В България ще бъдат изпратени изтребители Ф-35 заради руската заплаха

  

"Току-що решихме да осигурим изтребители Ф-35 за подаване на спешни предупреждения от България в отговор на руската заплаха". Това съобщи нидерландският премиер Марк Рюте на събитие, посветено на бъдещето на НАТО.

"Трябва да поддържаме силата на алианса, в НАТО стоим като един. Днес е ясно, че имаме нужда от стабилен и обединен съюз, и отговорността за това е наша", добави той.

"Трябва да започнем от това страните ни да бъдат силни и да споделят отговорността, да имат съответните въоръжени сили. Нидерландия приема сериозно това задължение", заяви Рюте.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който участва в срещата с включване онлайн от Брюксел, поздрави нидерландското правителство за подкрепата за силите на алианса за бързо реагиране. Той отбеляза, че Нидерландия вече участва в съвместните батальони на алианса в Литва.

Вертолети от Сухопътните войски на САЩ в Европа изпълняват полети над България

Вертолети от Сухопътните войски на САЩ в Европа тази седмица изпълняват полети над България при предислоциране от Гърция към Румъния, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

Вчера пет вертолета от състава на Сухопътните войски на САЩ в Европа, при изпълнение на планиран полет от Гърция към Румъния, са кацнали на Летище София - Запад. Днес, след зареждане, вертолетите са излетели от Летище София към Румъния и около 15.00 часа са напуснали въздушното пространство на страната. Вертолетите са Apache и Blackhawk.

В съответствие с предварителен полетен план днес пет вертолета от състава на Сухопътните войски на САЩ в Европа - 2 Blackhawk и 3 Apache също ще изпълнят полет във въздушното пространство на България от Гърция към Румъния, информират от МО.

Полетите са във връзка с ротация на сили и средства от състава на Въоръжените сили на САЩ.

Новините от днес и със задна дата