сряда, 23 февруари 2022 г.

Америка предупреди Украйна за пълномащабна руска инвазия в следващите 48 часа

  

Администрацията на президента Джо Байдън е информирала украинския президент Владимир Зеленски за данни от американското разузнаване, според които Русия се готви да извърши пълномащабна инвазия в държавата в следващите 48 часа. Това са разкрили високопоставени служители от САЩ пред Newsweek.

"Президентът на Украйна е предупреден от американското разузнаване, че Русия е много вероятно да нахлуе в Украйна в рамките на 48 часа", казва източникът на медията.

"Освен това - добавя американският служител - докладите показват, че Русия е нарушила украинското въздушно пространство по-рано днес, летейки с възможни разузнавателни самолети за кратък период от време над Украйна".

Информатор, близък до правителството на президента Зеленски, също потвърждава пред Newsweek, че реално има такова предупреждение. "Със сигурност е възможно", казва източникът. "Путин не може да задържи толкова много войски на бойното поле още дълго."

Информацията е потвърдена и от втори служител на американското разузнаване, който подчертава всеобхватния характер на военната операция, която Пентагонът очаква от Русия.

Служителят разкрива още, че инвазията ще включва не само натиск от контролирания район Донбас на изток, но и голям удар към столицата Киев от северната граница с Беларус, където руските войски наскоро удължиха съвместни учения със своя съюзник.

Информаторът твърди още, че операцията ще започне с кибератака, последвана от наземна инвазия, като вероятно Русия ще нападне през нощта.

Малко по-рано днес няколко украински държавни уебсайта, включително страницитe на правителството и външното министерство, бяха недостъпни, съобщи Ройтерс.

Русия обаче отрече да има общо с атаката.

Шефът на ООН: Пълномащабно нашествие на Русия в Украйна би имало ужасяващи последствия за целия свят

"Пълномащабно нашествие на Русия в Украйна би имало ужасяващи последствия за целия свят", предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш пред Общото събрание на световната организация и подчерта: "Решението на Руската федерация да признае така наречената независимост на Донецка и Луганска област и последвалите действия са нарушение на териториалната цялост и суверенитет на Украйна и са несъвместими с принципите в Хартата на ООН".

Гутериш призова да бъде осигурен сигурен и безпрепятствен достъп на хуманитарните агенции, включително до районите в източна Украйна, които не са контролирани от украинската армия.

Украинският външен министър: Ако Москва започне война, това ще бъде краят на установения сега световен ред

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, говорейки пред ООН в Ню Йорк, предупреди, че ако Москва започне война в Украйна, това ще бъде краят на установения сега световен ред: "Русия показва признаци, че е готова да подклажда задълбочаването на агресията си срещу Украйна. Не е много времето, с което разполагаме, за да я възпрем, удържим и овладеем, всеки час бездействие сега застрашава живота на украинците - не само на войниците, но и на цивилните. Това е изостряща се заплаха към общата сигурност в света и към свободата ни. Украйна очаква решителни незабавни и съответстващи действия от страна на международната общност", заяви Кулеба.

Новините от днес и със задна дата