Български гражданин е сред арестуваните членове на корпуса на Чуждестранния легион, които са задържани на летището в столицата на Централноафриканската република - Банги, съобщи АФП, цитирана от БНР.

Според местния прокурор те са с "френско, италианско, румънско и българско гражданство" и са заподозрени в подготовка на покушение срещу президента на страната Фостин Арканж Туадера, което френските власти категорично отхвърлят като "дезинформация" и "манипулация".

Войниците с обичайното си въоръжение са придружавали към летището френския генерал Маршноар, началник-щаб на мироопазващите сили на ООН в страната, както са съобщили от организацията и от френската армия.

Според местния магистрат обаче автомобилът на легионерите, без знаците на ООН е минавал по трасето, където бил очакван президентският кортеж на Фостин Арканж Туадера, а в местните социални мрежи плъзнали обвинителни версии.

Инцидентът става в контекста на влошените отношения на Франция с бившата ѝ колония и при остра война за влияние на Русия, която Франция обвинява в антифренска кампания в страната.