Нов рекорд на постоянно поскъпване на храните по стоковите тържища. Цените на едро нарастват непрекъснато 17-та поредна седмица (14-18 февруари) или повече от четири месеца, показва справка в бюлетините на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), публикувани на интернет страницата на стоковия регулатор.
За една седмица най-много са се повишили цените на краставиците и доматите от внос и оранжерийните при зеленчуците, на мандарините и портокалите при плодовете и на захарта и зрелия фасул при другите храни.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 18 февруари е 1.927 пункта, спрямо 1.910 пункта към 11 февруари или седмично поскъпване с 3.24 на сто, а нарастването на цените се ускорява, тъй като за предходната седмица беше отчетено поскъпване с 1.27%.
Преди това през първата седмица на февруари ДКСБТ регистрира повишение на цените с 2.55%, а през последната на януари, към 28 януари, седмичното поскъпване беше също с 2.55 на сто. Седмица по-рано, към 21 януари нарастването е с минималните 0.05%. През седмицата, която завърши на 14 януари, ИТЦ е на ниво от 1.830 пункта или седмично повишение с 0.44%. През първата седмица на годината, към 7 януари, индикаторът е на ниво от 1.827 пункта или поскъпване с 0.16%.
От началото на настоящата година храните на едро са поскъпнали с 8.32 на сто.
От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 31 март 2022 година), до 18 февруари 2022 г. храните на едро по стоковите тържищата в страната са нараснали с 25.70%, докато на годишна база, спрямо 18 февруари 2021 година, ИТЦ се е повишил с 23.84% (от 1.556 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.
Седмичната равносметка
показва, че от включените в бюлетина на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 21 са поскъпнали, 4 са без промяна в цената и 9 са поевтинели.
Прави впечатление, че заедно с ускореното поскъпване на храните по стоковите тържища през отминалата седмица се разтваря и ценовата ножица за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове.
Най-голяма е разликата от 8.60 лева при кравето сирене (от 5.40 лв./кг в Добрич и Сливен до 14.00 лв./кг в София), при кашкавала "Витоша" разликата е 4.88 лева (от 10.12 лв./кг във Варна и Русе до 15.00 лв./кг в Благоевград), 3.40 лева е разликата при каймата смес (от 4.20 лв./кг в Бургас до 8.80 лв./кг в Пловдив), при зрелия фасул разликата е 2.60 лева (от 2.20 лв./кг в София до 4.80 лв./кг в Бургас и Ямбол), 2.55 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.45 лв./кг във Велико Търново до 6.00 лв./кг в Силистра), при слънчогледовото олио разликата е 1.13 лева (от 3.00 лв./литъра в Хасково до 4.13 лв./литъра в Силистра), 1.10 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.85 лв./кг в Бургас до 1.95 лв./кг в Пловдив), при ориза разликата е 1.00 лева (от 1.65 лв./кг в Бургас до 2.65 лв./кг в Силистра), 0.80 лева е разликата при захарта (от 1.30 лв./кг в Силистра до 2.10 лв./кг в Ямбол), при яйцата разликата е 0.08 лева (от 0.18 лв./броя във Варна до 0.26 лв./броя в София).
При основните месни, млечни и други храни, вкл. варива
от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 13, поевтинелите са 4 и без промяна в цената са три продукта, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти - от минус 1.6% до плюс 3.1 на сто.
На седмична база най-много е поскъпнала захарта (+3.1% до 1.68 лв./кг), следвана от зрелия фасул (+2.3% до 4.00 лв./кг), прясното мляко (+1.0% до 1.93 лв./литъра), пакетчето масло 125 грама (+0.9% до 2.34 лв./броя), замразеното пиле (+0.7% до 4.51 лв./кг), слънчогледовото олио (+0.6% до 3.45 лв./литъра), кравето сирене (+0.6% до 8.54 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.4% до 13.53 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.4% до 5.52 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (+0.4% до 10.25 лв./кг).
Поевтинели са брашното тип 500 (-1.6% до 1.21 лв./кг), пилешките кренвирши (-0.7% до 4.16 лв./кг) и лещата (-0.6% до 3.18 лв./кг).
На годишна база, спрямо 18 февруари 2021 година, поскъпнали са почти всички месни, млечни и други храни, с изключение на малотрайните колбаси, вкл. и шунка (-0.06 лева от 5.58 лв./кг).