събота, 19 февруари 2022 г.

Лидерите на Донецк и Луганск обявиха обща военна мобилизация

  

Лидерите на подкрепяните от Русия сепаратистки райони в Източна Украйна обявиха днес обща военна мобилизация, след като вчера наредиха жените и децата да бъдат евакуирани в Южна Русия заради заплахата от конфликт, предаде Ройтерс.

Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин съобщи във видеоизявление, че е подписал указ за мобилизация и призова мъжете "способни да държат оръжие в ръцете си" да се явят във военните комисариати.

Малко след това сходен указ беше подписан и от лидера на самообявилата се Луганската народна република (ДНР) Леонид Пасечник.

Вчера сепаратистките власти обявиха планове за евакуация на около 700 000 души поради опасения от предстояща атака на украинските сили - обвинения, които Киев категорично отрече. До тази сутрин от Донецк са били евакуирани към 7000 души, съобщи местното министерство на извънредните ситуации.

През изминалата нощ най-малко пет населени места в региона на Донецк са били атакувани от украинските сили, твърдят местните. Евакуацията на мирни граждани в посока Русия продължава. Информация за атаки по населени места има и в Луганската народна република. Късно снощи там беше взривен газопровод. Според местните власти става дума за саботаж. Последствията от експлозията са овладени.  

Украинските военни пък обявиха, че тази сутрин са регистрирали 12 нарушения от страна на сепаратистите на договореното примирие, след като през предишното денонощие са били извършени 66 такива нарушения.

Сепаратистките власти, от своя страна, заявиха, че украинските сили са обстрелвали днес с артилерия няколко села в техните райони.

Двете страни в конфронтацията постоянно си отправят взаимни обвинения в нарушаване на примирието.

 

Новините от днес и със задна дата