събота, 19 февруари 2022 г.

22 г. затвор за италианеца, убил българката Анелия в Калабрия

  

Съдът в Козенца осъди на 22 г. затвор 34-годишния Джузепе Андреа Ренда за убийството на 55-годишната българка Анелия Димова, съобщи "24 часа".

Жестокото престъпление бе извършено в нощта на 30 август 2020 г. в дома на 55-годишната Анелия в Белведере Маритима, до Козенца. Трупът на жената беше открит в дома ѝ с лице, покрито с кърпа и с разбит череп. Жертвата не е познавала нападателя си.

Прокурорът по делото беше поискал доживотен затвор за убиеца, но съдът отсъди 22 г. , защото това е максималното наказание при процес по съкратена процедура. Мотивите за присъдата ще бъдат публикувани до 60 дни.

Магистратите решиха още, че Ренда трябва да внесе авансово 25 000 евро за съдебни разноски.

Ренда беше арестуван на 19 септември 2020 г. Срещу него имаше много улики в дните след убийството. От кадрите на видеокамерите близо до апартамента на Димова се виждаше как кола се доближава и спира до него. След това от нея слиза мъж, който влиза в къщата в 2,07 часа през нощта, а излиза в 2,42 часа. 

През тези 35 мин. мъжът извършва убийството, нанасяйки удари по главата на жертвата с бутилка уиски. От видеокадрите на външните камери се забелязва и лицето на мъжа. На следващия ден същият човек отива в местен магазин, продаващ и изкупуващ злато, и продава халката на Димова. Затова следователите бяха наведени на мисълта, че се е касаело за убийство след грабеж. Бяха изчезнали чантата и мобилният телефон на жената.

Анелия Димова живеела дълги години в крайбрежното градче в Калабрия, където беше убита.

Новините от днес и със задна дата