Жена е с опасност за живота, след като беше нахапана жестоко от куче. Тя е в интензивно отделение на ВМА и се нуждае от кръвопреливане, съобщи bgonair.

В събота ротвайлер се нахвърлил и нахапал почти до смърт 45-годишната Силвана Иванова в Перник. Нападението се случило в двора на къщата, където живее кучето. Жената е била поканена от стопанина на животното, но инцидентът е станал в негово отсъствие. Всичко се е разиграло за секунди.

"След като жената е клекнала да погали кучето, то я е захапало за лицето", сподели Анжелика Макараджийска, близка на пострадалата жена.

След нападението пострадалата е настанена във ВМА с опасност за живота. Близките ѝ отправят апел хората да дарят кръв, за да оцелее.

"Интубирана е, поставена е в изкуствена кома. Половината ѝ лице е отхапано. Има и поражения на носоглътката. Сега ще ѝ поставят тръба за течности. В момента се надяваме органите да продължат да работят. Тя има инфекция от ухапването, защото самото куче не е ваксинирано, няма паспорт. Не може да се докаже от какво е инфекцията. Има и увреждане на челюстта, липсват ѝ два зъба", обясни дъщерята на пострадала Албертина Иванова.

Стопанинът на кучето обясни, че жертвата сама е отишла при домашния му любимец, въпреки че виждала кучето за първи път. По неговите думи то стои вързано на синджир от 3 години. Така било и по време на инцидента.

Кучето има външните белези на ротвайлер, но няма доказан произход, както и чип. От Национален клуб Ротвайлер анализират основните причини за възникналата ситуация - проблемът не е в породата, а във факта, че кучето се отглежда вързано.

"Когато е на синджир, то е ограничено да се защитава, а всъщност тялото му е открито за атаки. Това го прави още по-подозрително. Много бързо кучето преминава от предупреждение към нападение. Не е агресия, когато кучето си защитава двора. То не напада, а прогонва натрапник", обясни Димитър Трифонов.

И съветва да следваме две основни правила, когато ни напада куче: "Може да му подадем първо яке, чанта, за да захапе първо тях. И най-важното е да не бягаме с гръб, а да се отдръпваме с лице към кучето", посъветва Трифонов. От Национален клуб "Ротвайлер" призовават да се отнасяме отговорно към кучетата.

Всеки, който желае може да дари кръв за Силвана Иванова във ВМА. Кръвната група не е от значение.

По случая е образувано досъдебно производство.