понеделник, 10 януари 2022 г.

Затягане на мерките: Само ваксинирани и оздравели с достъп до магазините в Австрия

  

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер заяви на пресконференция, че от вторник се засилва контролът за спазване на противоепидемичните мерки, които влизат в сила.

Мерките предвиждат задължително носене на маски от типа ФФП2 на открито и достъп до търговската мрежа единствено за ваксинирани и оздравели.

Засиленият контрол ще се изпълнява от дежурни служители и полицаи в цивилно облекло. Клиентите ще трябва да представят документ при влизане в магазина или най-късно на касата. Изключение правят единствено магазините за стоки от първа необходимост, например магазините за хранителни стоки.

Полицията поема ролята на "партньор на населението", до санкции ще се прибягва в случай, че е невъзможен диалог. Полицаите, които патрулират по районите, ще извършват и проверки в магазините.

На 81 000 търговски обекта са изпратени ръководства и видеофилми, съдържащи информации за правилна проверка на документите, включително и за разпознаване на фалшиви сертификати.

Съобщено беше също така, че от средата на ноември, когато влезе в сила локдаун за неваксинираните, в Австрия са били извършени 1,5 милиона проверки, по 30 000 дневно. Наложени са над 20 000 глоби. От 20 декември до днес по границите са направени 1,3 милиона проверки и 5100 души не са били пуснати в Австрия, съобщава БТА.

И Швеция въвежда по-строги мерки

Шведското правителство въвежда по-строги ограничения срещу разпространението на коронавируса, заради засилващия се натиск върху здравната система, заяви днес министър-председателката Магдалена Андершон, цитирана от Ройтерс.

"Несъмнено ситуацията се влоши. Инфекциите в Швеция са на исторически високо ниво", каза тя по време на брифинг.

Новите мерки включват задължението за работа от вкъщи, когато това е възможно, и ограничение на максимално допустимия брой хора, които могат да се събират на обществени места.

От сряда ресторантите ще трябва да затварят в 23 ч., а посетителите им не могат да сядат на групи, включващи повече от 8 души.

Новите мерки ще бъдат оценявани на всеки 2 седмици, но се очаква те да останат в сила в продължение на месец.

Миналата седмица новите случаи на зараза в Швеция отбелязаха нов рекорд, но броят на хората, настанени в болници, остава значително по-малък отколкото през пиковите периоди при предишните вълни. Новите смъртни случаи също остават сравнително малко. В болници са настанени над 1000 пациенти, а около 100 от тях са в интензивни отделения.

Според здравните власти напрежението върху здравната система се е засилило заради разпространението на други респираторни вируси и заради недостига на персонал.

Новините от днес и със задна дата