понеделник, 10 януари 2022 г.

Две парламентарни групи са против партийната субсидия да се намали на 1 лев

  

                                  Снимка: Булфото

 ДПС и БСП няма да подкрепят предложението на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов партийната субсидия да бъде намалена на 1 лев. 

От "Продължаваме промяната" считат, че тя трябва да бъде намалена, но не уточниха до какъв размер, съобщи БНР.

Станислав Анастасов е категоричен, че партийните субсидии трябва да запазят сегашния си размер от 11 лева на получен на парламентарни избори глас.

"Това е добър европейски модел. Тройната коалиция го направи, защото Европа ни го препоръча,така че партиите да бъдат независимиот бизнеса и да не бъдат зависими от корпоративни интереси и спонсори.", коментира депутатът от ДПС.

От БСП също са против субсидия от 1 лев, но са за намаление на сегашните 11 лева, поясни депутатът Вяра Йорданова.

"Когато партийната субсидия е 1 лев, това означава, че много бизнес интереси биха се влели в политическите кръгове. Затова нашето предложение е тя да бъде 6 или 7 лева, или просто процент, но със сигурност трябва да бъде намалена.", коментира ловешката депутатка от соцпартията.

Искрен Арабаджиев увери, че от "Продължаваме промяната" са за намаление на партийните субсидии.

"Но трябва да има един минимум от средства, които са необходими, за да може една партия да е независима и да поддържа местни структури.", смята той.

Повод за предложението на ИТН, което е и тяхна стара позиция, стана фактът, че 4,8 млн. от субсидията за ПП ще отиде в ръцете на ПД "Социалдемократи", които обаче нямат нито един депутат.

Новините от днес и със задна дата