вторник, 18 януари 2022 г.

Турция сменя името си

 Знаме на Турция - размер на турския флаг 90 х 150 см

Турция е предприела кампания за налагане на турския вариант на наименованието ѝ - от „Turkey“ на „Turkiye“ - за международна употреба, съобщиха турски медии, цитирайки директора по комуникациите на турското президентство.

Фахреттин Алтун обясни, че кампанията "Hello Turkiye" има за цел да наложи този вариант на името. Той напомни, че в циркуляр, издаден на 21 декември м.г. от президента Реджеп Тайип Ердоган, се изисква използването на името Turkiye вместо английското Turkey в надписите на стоките за износ и в комуникацията с други държави и международни организации и институции.

Турското външно министерство и други държавни институции и медии вече въведоха промяната. Английската версия на държавната Анадолска агенция и държавната телевизия TRT World вече използват Turkiye вместо досегашното Turkey.

Според двама турски официални източници, цитирани от информационния портал Middle East Eye, турското правителство планира да регистрира промяната на името от международно признатото Turkey на Turkiye през следващите седмици.

Проблем би могло да представлява присъствието на диакритичния знак U с две точки в турското название, който не е част от общоприетата латиница, отбелязва сайтът. Според наблюдатели е възможно този знак да бъде сменен с обикновено U, за да се реши проблемът.

Говорител на ООН е посочил пред Middle East Eye, че постоянната мисия на Турция е влязла в контакт с Протокола на ООН, за да провери каква е процедурата за обсъждане на смяна на името на страната. Говорителят е уточнил обаче, че досега не е имало официална комуникация по въпроса.

По-рано този месец турският президент Реджеп Ердоган излезе с изявление, в което каза, че международно признатото име на страната се променя от „Turkey“ на „Turkiye“.

„Думата „Turkiye“ най-добре представя и изразява културата, цивилизацията и ценностите на турската нация“, посочи Ердоган.

На турски страната се нарича именно: Turkiye.

Това е името, прието, след като Турция постига независимост през 1923 г. През цялата история европейците са я познавали като Османска империя, а след това под много вариации на "Турция". Името, употребявано най-честo, е английското "Turkey".

Според речника на Кеймбридж обаче думата "turkey" означава също "пуйка", "пълен провал" и "глупав или смешен човек".

Новините от днес и със задна дата