петък, 21 януари 2022 г.

Кирил Петков: Премахваме зеления сертификат при две условия

  

Премиерът Кирил Петков заяви на пресконференция заедно с министъра на здравеопазването Асена Сербезова и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, че предлагат премахване на зеления сертификат при две условия. 

Има предложение за премахване на зеления зеленият сертификат за България, при постигане на два критерия: достигане 60% на ваксинация с две дози или когато всичките интензивни легла в страната паднат на 5% и надолу заетост от COVID-19, информира министър-председателят Кирил Петков. 

В момента в България е ваксинирано около 30% от населението.

Това не е крайно решение, а предложение, допълни премиерът. Той обаче подчерта, че ако заболяемостта се вдигне, сертификатът отново ще се въведе.

Има пряка връзка между нивото на вакисниране и използваемост на интензивните легла в болниците, като новият модел, който предлагаме, е прогнозируемост, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова. Според новия модел държавата се разделя на пет региона, ще се следи натовареността на болниците в реално време.

"В държави членки на ЕС има много по-високо ниво на ваксинацията - въпреки че нашето се увеличава, далеч не може да достигне средноевропейските нива. В много от тези държави се облекчават част от мерките - това е при много по-високо ниво на ваксинацията", подчерта здравният министър проф. Асена Сербезова.

За пътуване навън ще се съобразяваме с европейките мерки, допълни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Засега у нас не се приемат промени в срока на действие на сертификата, нито с този за бустерната доза, нито този за антитела.

Искаме да обявим продължаване на управлението на ковид кризата, каза премиерът Кирил Петков. В този модел вече оптимизирахме клъстерите в 5 региона, като възможността дава много добър шанс в области в България, в които има ниски нива на интензивни легла, да прехвърлят интензивните случаи към съседните области. Така може да се намали риска от затваряне на области, каза Петков.

Добрата новина е, че засега вариантът на ковид не води до много високи нива на заетост на интензивните легла, допълни премиерът.

Регион 1, който включва София -град, София - област и Благоевград се очаква след 5 дни да влезе в етап 3, както и Регион 5, който включва област Ямбол. Това означава, че ще се влезе с меки, но ограничителни мерки след 5 дни.

"Засега този вариант на COVID-19, въпреки че се разпространява много интензивно, не води до високи нива на заетост на интензивните легла. Ако бяхме използвали старите модели и единственият критерий да е заболеваемост на 100 хил. души, вече цяла България трябваше да бъде затворена", коментира още министър-председателят.

На сайта на правителството вече всеки ще може да види какво се случва с регионите и какви са ограничителните мерки.

Доц. Кунчев уточни, че на база на опита от предишните три вълни, тази е много динамична, ще обхване повече хора, но по-бързо преминава.

Според него в някои области на места вече са стигнали пика. В някои региони има лек спад в интензивните легла, което означава, че в рамките на две-три седмици тази вълна ще обхване цялата страна и ще започне постепенно нормализиране. 

"При "Омикрон" нещата са много динамични, ще продължи още максимум 2 до 3 седмици повишаване на заболеваемостта", каза още Кунчев. По думите му от районите в пик ще започне нормализацията, като вече се наблюдава задържане на нивата и затова до края на февруари очаква спад на случаите.

В момента ученическата възраст влезе като първа по заболяемост, потвърди Кунчев. Не се наблюдават засега много тежко протичащи заболявания при децата, но все пак сме в началото на вълната, допълни той.

Министър Сербезова коментира боледуването на децата, посочвайки, че те са понесли най-тежко битката - онлайн обучение, стрес в началото на пандемията, начин на поднасяне на информация, и предстои в дългосрочен аспект да се оцени как се отразява всичко това на децата. Министър Сербезова призова работещите в болниците и в регионалните здравни инспекции да попълват ежедневно информацията в системата. 

Важно е, тъй като се следят показатели до ниво област, училище, паралелки, възрастови групи, 14-дневна заболеваемост на сто хиляди души, как децата се разболяват, как разпространяват инфекцията, как се разболява медицинският персонал. Не само леглата са важни, важно е кой ще застане до леглото и ще се грижи за нас, добави министър Сербезова.

Новините от днес и със задна дата