неделя, 30 януари 2022 г.

До 31 януари имате възможност да станете част от кинокласа към “Киноклас Бургас 2022”

 До 31 януари имате възможност да станете част от кинокласа към „София филм фест на брега“

Обичате Бургас и искате да снимате любимите си места, морето или творците му? Харесвате документалното кино и искате да създадете филм за своя град? Мечтаете да сте сценарист, режисьор, оператор, сценограф, монтажист, звукорежисьор?

Тогава побързайте да се запишете за “Киноклас Бургас 2022” към „София филм фест на брега“. Крайният срок е 31 януари.

 Четвъртото издание на кинокласа ще се проведе от 2 февруари до 25 март. Целта на организаторите е да провокират млади талантливи бургазлии да покажат Бургас през своите очи, да разкажат лични истории за своя град, свързани с морето и съкровените му места.

В кинокласа могат да участват хора на възраст между 12 и 40 години. Те трябва да заявят желанието си на лично съобщение на страницата на „София филм фест на брега“ във Фейсбук (sffnabrega).

Таксата за участие е 140 лв. (за всички етапи). Записването се отнася до цялата продължителност на “КИНОКЛАС – Бургас 2022”.

Кинокласът е пространство за запознаване с киноизкуството, за учене на киноезик, за откриване на бъдещи кинотворци и приятели, обясняват организаторите.

Всяка година художественият ръководител на „София филм фест на брега“ проф. Георги Дюлгеров определя темата, върху която младите ентусиасти работят. Тази година тя е “Документално кино“.

Както всяка година, учениците ще сформират младежкото жури, което ще връчи наградата на най-добър филм от късометражната програма. Членовете на журито ще имат и безплатен достъп до всички фестивални прожекции.

Кинокласът се състои от три етапа:

Първи етап

02-27 ФЕВРУАРИ 2022 – онлайн лекции (2 пъти седмично по 2 учебни часа) по режисура; създаване на сценарии; операторско майсторство; сценография в документалното кино; звукорежисура; монтаж

Втори етап

01-07 МАРТ 2022 – разпределяне на екипи; подготовка за снимки (алтернативно на живо или онлайн)

08-16 МАРТ 2022 – заснемане и монтаж на филмите

Трети етап

17-25 МАРТ 2022 – гледане и обсъждане на филмите от програмата на 20. София филм фест на брега

Кинокласът е ръководен от режисьора Надежда Косева (https://www.imdb.com/name/nm0467011/?ref_=fn_al_nm_1), а преподаватели ще бъдат Кирил Проданов (https://www.imdb.com/name/nm3461227/?ref_=fn_al_nm_2), Ивелина Минева (https://www.imdb.com/name/nm4114140/?ref_=nv_sr_srsg_0) и други доказани документалисти.

Надежда Косева е родена в София през 1974. Завършва режисура в НАТФИЗ ,,Кръстьо Сарафов‘‘ в класа на проф. Георги Дюлгеров, след което участва в омнибуса ,,Поколение: изгубени и намерени‘‘ (2005) с филма ,,Ритуалът‘‘. Следват късометражните ,,Омлет‘‘ (2009) и ,,Втори дубъл‘‘ (2011), а последният й опит в късото кино ,,Старецът и морето‘‘ беше част от проекта 8`19`` (2017) - шест новели по разкази на Георги Господинов. Пълнометражният дебют на режисьора е игралният филм “Ирина” (2018). Филмите на Надежда Косева обикалят света и печелят награди на фестивали като Берлинале, Сънданс, Сараево, Варшава, Солун, Котбус, Мароко и други. От 2019 година Надежда Косева създава и преподава в кинокласове в София, Бургас и Варна.

София филм фест на брега / Sofia International Film Festival At The Coast

Новините от днес и със задна дата