вторник, 11 януари 2022 г.

Преди 25 години България бе на ръба на гражданска война

  

       Снимка: Георги Георгиев-Джони/Прехода.Бг

На 10 януари 1997 г. хиляди граждани, недоволни от политиката на БСП, излизат по площадите. България е на ръба на гражданска война. Жан Виденов вече е подал оставка като министър-председател, но от социалистическата партия настояват да съставят нов кабинет в рамките на същия парламент.

В средата на останалата в историята като Виденовата зима годишната инфлация е 310,8% и обезценява парите - левът се срива, заплатата става 5 долара, а магазините са празни. 19 банки фалират, а с тях се стопяват дълговете на кредитните милионери и спестяванията на стотици хиляди българи.

Снимка: Георги Георгиев-Джони/Прехода.Бг

Два дни по-рано парламентарната група на социалистите номинира за премиер в оставащия двегодишен мандат Николай Добрев, който тогава е вътрешен министър в оставка. 

Снимка: Георги Георгиев-Джони/Прехода.Бг

Президентът д-р Желю Желев отказва да даде мандат за съставяне на кабинет, а опозицията обявява начало на национална политическа стачка и призовава към гражданско неподчинение.

На 10 януари напрежението ескалира. Гневните хора щурмуват парламента, чупят и палят, а депутати се барикадират. Десетки са ранени, след като полицията и Вътрешни войски се намесват със сила. Участници в събитията твърдят, че униформени са докарани с автобуси и са били протестиращи дори в страничните улички.

Сред пострадалите са и политици - депутатът Филип Димитров се озовава в "Пирогов" с разбита глава.

Протестите обаче продължават през целия месец януари. Барикади се издигат на ключови кръстовища в София. Страната остава блокирана до 4 февруари, когато БСП връща мандата и е постигнато съгласие за предсрочни парламентарни избори.

Назначено е служебно правителство начело със Стефан Софиянски.

На последвалите парламентарни избори мнозинство с 52,26% и 137 депутатски мандата (от общо 240) печелят Обединените демократични сили (Съюз на демократичните сили, Демократическа партия, Български земеделски народен съюз (БЗНС), Българска социалдемократическа партия (БСДП)).

На 21 май 1997 г. 38-ото Народно събрание одобрява новия кабинет, оглавен от лидера на Съюза на демократичните сили (СДС) Иван Костов.

На 1 юли 1997 г. в действие влиза Закон за валутния борд с фиксиране на българския лев към германската марка в съотношение 1 марка равна 1000 неденоминирани лева.

Новините от днес и със задна дата