вторник, 11 януари 2022 г.

Почина председателят на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли

  

Председателят на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли почина на 65-годишна възраст, съобщи днес говорителят му Роберто Куило, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Сасоли е починал днес в 1.15 ч. местно време в Италия, където бе приет в болница, допълни говорителят.

Италианският политик бе хоспитализиран в Италия от 26 декември заради "сериозни усложнения", свързани с имунната му система, съобщи вчера канцеларията му.

"Датата и мястото на погребението ще бъдат съобщени в близките часове", допълни Куило, цитиран от АФП.

Кой е Давид Сасоли

Италианецът Давид Сасоли е бивш журналист, започнал през 2009 г. нова кариера на евродепутат под флага на левоцентристите, предаде Франс прес.

Сасоли е роден на 30 май 1956 г. във Флоренция, Тоскана, и след като следва политически науки, започва да сътрудничи на малки вестници и информационни агенции.

През 1992 г. е взет на работа от обществената радио и телевизия РАИ и бързо се изкачва в йерархията, за да стане познато лице за милиони италианци, когато представя вечерната информационна емисия на първия обществен телевизионен канал, на който става и заместник-директор.

Любовта от пръв поглед с политиката се случва през 2009 г., когато бившият кмет на Рим от левицата Валтер Велтрони организира сливането на две големи партии - от левицата и център-ляво. Сасоли се присъединява веднага към проекта, от който се ражда Демократическата партия (ДП).

Кандидат на изборите за Европейски парламент, той беше избран с листата на ДП с повече от 400 000 гласа, успех, който окончателно го отдалечава от телевизионните екрани и той посвещава политическата си кариера на Европарламента.

Железопътна реформа

Ръководител на делегацията на ДП в Брюксел и Страсбург, той се опива да пробие на националната политическа сцена като се явява на първичните избори на ДП за поста кмет на Рим през 2013 г., но е изпреварен от Иняцио Марино, който по-късно ще бъде избран за кмет.

След този неуспешен опит той се посвещава на Европейския парламент. Преизбран през 2014 г., става зам.-председател на законодателния орган и отговаря за бюджета и евро-средиземноморската политика.

Сасоли претендираше също, че е баща на "най-значимата железопътна реформа на Европейския съюз - европейския закон Сасоли-Дийксма, приет през 2017 г. след три години сложни преговори".

"Не съм се отказал напълно от кариерата си на журналист, все още сътруднича активно на различни вестници и списания", признава той в едно свое интервю.

Сасоли е съавтор, заедно с Франческо Саверио Романо, на книга за министерските заседания по време на отвличането на Алдо Моро през пролетта на 1987 г.

Давид Сасоли е семеен - има син и дъщеря.

Новините от днес и със задна дата