вторник, 11 януари 2022 г.

Обезглавена ли е държавата: И Кирил Петков под карантина, шефът на РЗИ в София обяви ще бъдат ли изолирани всички участници в КСНС

 

Законът и наредбите се спазват, каза за БТА директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев, в отговор на въпрос дали участниците в КСНС вчера при президента Румен Радев ще бъдат поставени под карантина заради положителния за COVID-19 тест на председателя на Народното събрание Никола Манчев. Манчев участва в КСНС.

По думите на Пенчев по-късно ще бъде предоставена подробна информация.

Премиерът Кирил Петков и шефката на кабинета му Лена Бориславова се карантинират, съобщава novini.bg, цитирайки съобщение от Министерски съвет.

Причината е, че министър-председателят бе контактен на председателя на парламента Никола Минчев, който стана ясно вчера вечерта е дал положителен резултат за COVID-19.

БЛИЦ припомня, че съгласно Приложение № 4 към т. 13 от Заповед № РД-01-610 от 22.10.2020 г. близкият контакт се определя по няколко показателя, сред които има такива, които са били налице и на вчерашния КСНС при президента:

- директен физически контакт с потвърден случай на COVID-19 (напр. ръкостискане);

- директен (лице в лице) контакт с потвърден случай на COVID-19 на разстояние до 2 метра и продължителност над 15 мин. общо за 24 часа (дори и да не са последователни);

- престой в затворено помещение (напр. класна стая, болнична стая, стая за срещи и др.) с потвърден случай на COVID-19 за ≥ 15 мин.


При определяне на близките контактни на потвърден случай на COVID-19 трябва да се има предвид всяко лице, осъществило контакт в рамките на 48 часа преди и до 14 дни след появата на симптомите при заболелия. Ако потвърденият случай е асимптоматичен, като контактен се определя всяко лице, осъществило контакт със случая в рамките на 48 часа преди до 14 дни след вземането на пробата, довела до лабораторното потвърждаване.

Съгласно т. 13 от заповед на министъра на здравеопазването, всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, по преценка на епидемиолог от РЗИ, се поставят под карантина в дома или на друго място за настаняване и медицинско наблюдение за 10-дневен период, считано от последния контакт със заболялото лице. Наблюдението на здравословното състояние на всяко контактно лице се извършва от общопрактикуващия лекар или съответната регионална здравна инспекция.

От 10 ч. започва работна среща във ВМА с директорите на столичните болници, директора на Центъра за спешна медицинска помощ - София, доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, и Иванка Динева - управител на Столичната здравноосигурителна каса. Това съобщиха вчера от пресцентъра на СРЗИ.

Ще се обсъжда организацията на работата във връзка с покачващата се заболеваемост от COVID19 на територията на София. След срещата е предвиден кратък брифинг за медиите.

От 00:00 часа на 12 януари 2022 г. е в сила заповед за "Преустановяване провеждането на планов прием и планова оперативна дейност", която вече е качена на страницата на СРЗИ.

Новините от днес и със задна дата