петък, 10 декември 2021 г.

Пожар в блок в Благоевград, евакуираха с кран хората, сред които и новородени близнаци (видео)

  

                                         Снимка: БТА

Голям пожар горя в жилищен блок в Благоевград, три са жертвите на огнения ад, има и пострадали. Сигналът е подаден около 19 часа. На мястото са няколко екипа на пожарната, а полиция е отцепила района.

Апартаментът, от който е тръгнал огънят, е на предпоследния 7-и етаж на блок №18 в квартал "Струмско". Електричеството на блока не е спряно.

В съседните жилища е имало хора, които заради задимяването по стълбите не са могли да се евакуират. Те бяха свалени със стълба на пожарната. 

Целият вход е обгазен. Сред блокираните хора бяха и две бебета-близнаци на 1 месец с тяхната майка. Минути след 20:00 часа стана ясно, че новородените са извадени от сградата и са транспортирани към местната болница заедно с още няколко живущи за преглед, защото най-вероятно са обгазени. 

Кран успя да измъкне и дете и баща му. Евакуирани са и други деца и възрастни.

На място има и линейки.

Обитаващият горящия апартамент е самотно живеещ мъж, споделиха съседи. Към 20:40 ч. беше съобщено, че той е открит мъртъв в дома си.

Всички живущи в блока вече са евакуирани.

Късно вечерта пожарът беше потушен, но в сградата има много вода. Най-вероятно хората няма да могат да се върнат по домовете си тази нощ.

По информация на спасителните екипи, които евакуираха хората заради пожара, жертвите на огнения ад са три, съобщи БНР. Малко по-късно от пресцентъра на полицията потвърдиха и за другите две жертви - мъж на около 40 години и жена на 62 години. Вероятната причина за смъртта им е задушаване.

На мястото на инцидента е и областният управител Николай Шушков, който заяви за "Хоризонт", че за всички ще бъде подсигурен подслон и медицинска грижа. Осигурен е хотел, в който да пренощуват живущите в блока, съобщи пред медиите той. Осигурен е и автобус, с който да бъдат придвижени до хотела, допълни той.

Екипи на Спешна помощ извозваха пострадалите, които са настанени в двете големи лечебни заведения в града - в държавната МБАЛ - Благоевград и частната болница "ПУЛС", съобщи за БТА директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Красимир Михайлов. Все още не е ясен броят на пострадалите и тяхното състояние.

Новините от днес и със задна дата