петък, 10 декември 2021 г.

БГ баровец с яхта, но без ваксина, блокиран в Тихия океан, не го допускат до брега

 

Българин с яхта закъса насред Тихия океан. Нашенецът не бил допуснат да акостира на пристанище на островите Кук, които са владение на Нова Зеландия и се намират точно по средата на най-големия воден басейн на Земята. Причината е, че не бил ваксиниран.

Българинът на два пъти се опитал да влезе в пристанището Аватиу на остров Раротонга. Първия опит направил в понеделник сутринта, но му било казано да си върви. Във вторник следобед направил втори неуспешен опит да акостира на порта, потвърди министърът на транспорта на островите Кук Джон Хоскинг в изявление, съобщи cookislandsnews.com.

Яхтата му носи името Pebbles („Речни камъчета“), регистрирана е в Германия и се управлява от българин, уточнява сайтът. Последно плавателният съд е влязъл в пристанище във Френска Полинезия, а следващата му спирка била Фиджи. Яхтата е в открито море от 30 дни.

Българинът, който е единствен член на екипажа, е неваксиниран и е докладвал, че има проблеми с автопилота и мотора в опит да получи достъп на пристанището. Границата на островите Кук обаче остава затворена и на яхтата и на българина бил отказан достъп от граничните власти. „Граничните власти ще продължат да наблюдават ситуацията“, каза Хоскинг.

Новините от днес и със задна дата