сряда, 8 декември 2021 г.

Депутати и министър в люта разпра, кой да овладее медиите! Засега, милиционерите са с крачка напред!

  

                                        Снимка: БТА

Ожесточен спор даде началото на първото работно заседание на парламента. ГЕРБ поиска председателят на НС да изгони министър Велислав Минеков заради поведението му в пленарната зала. Повод за скандала стана изслушването му за изгонването на в. "Труд" от редакцията, собственост на МК, заради неплатени наеми. ГЕРБ и ДПС застанаха на една позиция, докато от ПП, БСП и ИТН застанаха на мнението, че не става въпрос за посегателство върху свободата на словото.

Пръв думата взе депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син, а насред изречението председателят на НС си позволи да му спре микрофона. След като Никола Минчев провокира възмущението и на ДПС, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев застана на трибуната и направи публична забележка на Никола Минчев.

Василев го призова да спазва правилника на НС и да не си позволява да изключва микрофон преди депутат да е довършил изказването си. 

Градусът на емоциите в залата обаче не се успокои след следващото изказване на министъра, а още повече скочи по скалата. "Ние нямаме отношение с в. "Труд", а с "Южен кръст". Моля да ми бъде зададен въпросът правилно", обърна се той към депутат от ГЕРБ по време на изслушването. 

"Кой води събранието, вие, той или някой друг?", обърна се към Никола Минчев и депутатът от ДПС Йордан Цонев, след като министърът на културата заяви, че министерството няма отношения с в. "Труд", а с фирмата "Южен кръст". 

"Г-н Минеков е изложил становище, както е намерил за добре. Ще имате възможност за въпрос", защити го Минчев. 

"ДПС се отказва да задава въпроси. Ние наистина смятаме, че България е парламентарна република и министрите трябва да знаят този факт и да се отнасят уважително към работодателя си. Причината е наглото държане на този министър днес. Да поучава парламента! Всички въпроси, които каза, бяха изгледани в извънредни комисии. Това държание е абсолютно недопустимо, затова ние няма да вземем участие в тази процедура", заяви Цонев.

"Минеков вън!", призова председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. "Твърде много дисонанс се събра в тази зала", заключи и Костадин Ангелов. "Кой води заседанието!", попита и той


Преди това от ГЕРБ обвиниха министъра на културата, че се държи като милиционер спрямо медия, което и Тодор Живков не си е позволявал. 

"С какво решение, на кой съдебен орган се опитахте да спрете излизането на най-стария български вестник, попита от името на ГЕРБ депутатът Любен Дилов-син в началото на изслушването на министъра на културата Велислав Минеков. "Аз съм почти толкова журналист, колкото вие сте скулптор, но културен министър да мечтае и да се държи като милиционер, това е новост. В българската история се случва за пръв път и при Живков не се е случвало", напомни Дилов-син. "Какъвто и спор да има, редно е да се решава по културен начин, без полиция", каза той и напомни, че спорът за наемите още е в съда.

"Този дисонас вероятно ще трябва поне три дни да се обяснява на г-н Бойко Борисов, за да разбере за какво става дума, но са нужни усилия", отвърна министър Минеков.

"Сравнявате ме с Бойко Рашков, за мен това е чест, това е награда", репликира още той в отговор на заключението на Дилов-син, че ако новата власт иска да се простреля в крака още на старта, може да си остави на постовете им служебните министри Бойко Рашков и Велислав Минеков.

"Защо нямаше извънредно заседание на НС, когато е бил спрян сигналът за излъчване на БНР", попита Велислав Минеков. Той изреди и затварянето на Би Ай Ти, сваленото предаване на Милен Цветков по Нова тв и когато беше затворена ТВ 7. И попита защо нямало извънредно заседание на НС, "когато пред парламента биеха деца и журналисти" по време на летните протести от миналата година. Минеков изреди имената на редица уволнени журналисти и тв водещи, заради които също не са били провеждани извънредни заседания на НС.

Министърът на културата обвини, че българските медии са били овладени от властта през подписване на договори за финансиране по оперативни програми. Което е абсолютно вярно, а още по - вярно е, че идващото правителство ще използва същата технология за овладяване на медиите. Които впрочем са разделени между два олигархични клана, този на ДПС и Пеевски и другия на олигархът Прокопиев, подкрепящ в момента комунистическата олигархия на България.

Това пък предизвика на трибуната да скочи Йордан Цонев. Депутатът от ДПС напомни, че това е редовно заседание на парламента, а извънредното мина. 

Александър Симов от БСП изрази изненадата си от ГЕРБ, че партията, която докарала медиите в България до 112 място по свобода на словото, излиза да прави пърформанси. В отговор на въпроса му министърът на културата уточни, че фирмата, сключила с Министерството на културата договор за наем на помещенията, където се помещаваше "Труд", е плащала само 5,50 лв. на кв. м за един декар площ.

"Такъв наем няма в района, никога не е имало", заключи Минеков, като визира, че това е допуснал бившият културен министър Вежди Рашидов. "Аз обещах да върна това, което принадлежи на министерство и ще върна всичко, което министерството е загубило, не става дума само за този имот, за откраднати два етажи. Намерих случайно откраднат хотел на два етажа на морето, чудесен, с басейн, намерих открадната кола, върнахме я. Да, ще върнем всичко откраднато. Всичко ще дойде там, където му е мястото и вие ще дойдете там, където ви е мястото. Това, което се случва днес, е, че ние си върнахме откраднатата държава", установи служебният министър, който назначи за началник на политическия му кабинет Борис Данаилов, 2 пъти осветяван като “агент ВАН” в 6-то управление , отдел 1, репресиращ българската интелигенция по време на комунистическия режим. Та може би, искаше да каже, ние милиционерите си върнахме откраднатата държава.

Аз съм първият министър, който си е поискал през годините имуществото, обяви още Минеков. Дългът ще бъде върнат, дали със съд или доброволно, това ще се случи. 

"Тия милиционерски номера да ни заплашва... Аз ви призовавам, когато има заплахи към когото и да било тук, поне да бяхте докарали Бойко Рашков да ни заплашва, щеше да е по-еротично, но от министъра на културата е смешно", реагира Тома Биков от ГЕРБ. Той попита по "революционни заслуги" ли Светослав Трайков, основен участник в миналогодишните протести, се намира в Министерство на културата. Светослав Трайков е т, нар. "терорист от метрото".

Минеков показа, че се забавлява как въпросният Трайков, който вчера затвори "Труд" с полиция, дразни толкова много ГЕРБ. Все пак министърът изреди фактите и дължимите суми по наема на държавния имот.

Неустойката по двата договора е над 95 хил. лв., а неплатените консумативи за над 103 хил. лв., изреди  министърът. Общо дължимите от наемателя неустойки и неплатени консумативи са за 235 794 лв., съобщи Минеков на депутатите. 

На негова страна застанаха и от ПП, чиято позиция бе, че в случая става дума не за свобода на словото, а за търговски спор.

"Правилата да важат за всички. Търговски е спорът", пък коментира от трибуната председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров. "Не става дума за свобода на словото", категоричен беше той. Има едни задължения, те не са изчистени и в този смисъл въпросът е ясен, посочи той. "Доколкото разбрахме, медията не е наемател на имота", допълни Гюров и призова държавата да си използва имотите по предназначение. 

"ГЕРБ са академици в потъпкването на свободата на словото", добави и Явор Божанков от БСП. Той обвини бившите управляващи, че лепят етикети за свобода за словото, като използват частно-правен спор.

"БНТ, бТВ и Нова бяха превърнати в булонки на управляващите от ГЕРБ, вестниците бяха унищожени, медиите бяха накупени и смачкани", включи се и Тошко Йорданов от ИТН. "Така че, ако дебатът е за свободата на словото, има много да се работи в тази посока, страшно много. Така че, е хубаво понякога да мълчите, защото изглеждате не просто глупаво, а ужасяващо", препоръча на ГЕРБ председателят на групата на ИТН.

Йордан Цонев от ДПС пък бе категоричен, че дебатът има пряко отношение към свободата на словото. 

"Не мога да си представя, какво щеше да стане, ако това насилие беше насочено към медиите на г-н Прокопиев. А дали знаете, че ползва държавна сграда от Министерство на икономиката? Сигурно си плащат редовно ниските наеми. Не това е темата, но винаги ще я поставяме заради двойния аршин. Защото вдигнахте много височко летвата за морал, за почтеност. Щом сте я вдигнали, ние сме готови да скачаме по нея, скачайте и вие!", обърна се към "Продължаваме промяната" Цонев.

Както сами разбирате, уважаеми читатели, войната е кой да овладее медиите, а не да четете и виждате от тях истината за случващото се в България.

Новините от днес и със задна дата