сряда, 8 декември 2021 г.

Илон Мъск готов да чипира хора още от следващата година

  

Илон Мъск заяви, че невротехнологичната му компания Neuralink планира да постави първите си мозъчни чипове на хора още следващата година.

Мъск обяви графика по време на интервю с The Wall Street Journal, отговаряйки на въпрос за целите на Neuralink за 2022 г. Милиардерът спомена успеха на компанията в поставянето на мозъчни импланти на маймуни.

"Първите хора с мозъчните ни чипове ще са страдащи от тежки наранявания на гръбначния мозък като тетраплегици, квадриплегици. Това ще стане през 2022 година, като все още очакваме одобрение от FDA", споделя Мъск.

Тетраплегици и квадриплегици страдат от частична или пълна парализа на части от тялото. Те не могат да се движат самостоятелно. Смята се, че мозъчните импланти могат да са решение, които драстично да подобри живота на болните и дори да им върне контрол върху крайниците им.

Плановете на Мъск бяха тестовете с хора да започнат още през 2020 година, но пандемията забави прогреса на компанията му. Междувременно се появиха няколко амбициозни стартъпа, чиято цел също е поставянето на импланти в мозъка.

Единият от съоснователите на Neuralink мистериозно напусна, а след няколко месеца основа конкурентен стартъп в областта на неврологията. Компанията на Макс Ходак се нарича Science Corp и предлага революционен подход към "хакването на човешкия мозък". Засега тя работи в "пълна секретност", но е набрала 48 милиона долара инвестиции.


"Прогресът в Neuralink бе твърде бавен", споделя Ходак.

От публикуваните преди няколко месеца обяви за рабата се виждаше, че Science Corp търси специалисти по стволови клетки, генетичния редактор CRISPR, оптично инженерство и биоинженерство. Компанията е наела и ветеринари, а лабораторията и й колкото голям магазин.

Обявите за хора с големи познания по CRISPR и оптичното инженерство карат анализаторите да припомнят за предишни експерименти, в които мозъците на мишки са преминали генетична терапия и могат да се контролират със светлинни импулси.

NeuroSWARM3 е друг амбициозен стартъп, целящ да обвие човешкия мозък с наносензори, които да превръщат мислите и чувствата ни в четими сигнали, които могат да се предават на други хора и машини.

Новините от днес и със задна дата