сряда, 29 декември 2021 г.

Полицията влезе в община Бургас, проверяват документи, свързани с "Росенец"

  

Полиция влезе в общината в Бургас. Неофициално причината е разследване във връзка с издадена заповед от кмета отпреди години, на база на която е станало възможно продаване на имоти в Национален парк "Росенец".

Разпитани са двама свидетели. В момента се търсят и изземват документи. Образувано е досъдебно производство. Материалите са докладвани на прокуратурата.

От пресцентъра на Община Бургас са заявили за bTV, че не знаят за подобна акция.

Проверка има и в областната администрация. "Във връзка с изискването на място в Областна администрация Бургас на документи от екип на Икономическа полиция областният управител проф. Мария Нейкова и администрацията оказват пълно съдействие на проверяващите органи. Изискват се документи, свързани със заповед от минал период, за имоти в Лесопарк "Росенец" с цел изясняване на обстоятелства. Работата в администрацията и обслужването на граждани продължава без допълнителни притеснения, както и обработването на текущите преписки", съобщиха от областната администрация.

През септември т. г. бургаският общински съветник Константин Бачийски, който оглави комисията за корупция (известна като Комисията "Росенец") в Народното събрание, сигнализира за "апокрифна" заповед на бургаския кмет Димитър Николов от 2013 г., с която са били деактувани 4600 дка публична общинска собственост в парк "Росенец".

"Така от джоба на бургазлии са изчезнали имоти за около 150 млн. лв. (по цени на кв. метър в момента в този район), а от българските граждани са отнети около 1100 дка от брега на морето. Така "Росенец" се превръща в български Бермудски триъгълник, където изчезват не само законите, но и общинската собственост", каза пред комисията Бачийски.

Според БНР теренът, върху който е построен т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е закупен от пенсионния фонд на "Лукойл" и последно е бил собственост на нефтената рафинерия. 

Проверки имаше и в общините на Враца, Варна, Стара Загора, където Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) проверяваше обществени поръчки.

Новините от днес и със задна дата