сряда, 22 декември 2021 г.

„Продължаваме промяната“ с инсталирането на агенти на комунистическите служби в МВнР

 alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Най-известният сред сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, които са назначени в политическия кабинет на новия министър на външните работи Теодора Ганчовска, е Петко Сертов, злополучен председател на ДАНС през 2008 г., който бе освободен предсрочно в резултат на множество скандали и злоупотреби в агенцията.

Обещаното от новото управление „продължаване на промяната“ започва с инсталирането на сътрудници на комунистическите тоталитарни служби в политическия кабинет на новия министър на външните работи Теодора Генчовска, пише журналистът Хр. Христов, автор на сайта desebg.com.

Това стана ясно, след като сайтът Клуб Z публикува извадка от телефонния указател на вътрешната страница на МВнР, достъпна за всички работещи в централното управление (въпреки запитването на сайта от МВнР не са направили коментар за скандалните назначения).

От извадката (виж я по-долу) е видно, че за началник на политическия кабинет на влязлата от квотата на партията на чалга шоумена Слави Трифонов „Има такъв народ“ Генчовска, доскоро съветничка на президента Румен Радев, е назначен Петьо Петев.

Неговата принадлежност към Държавна сигурност е разкрита от Комисията по досиетата през 2010 г. в качеството му на посланик в Талин, Естония от 2009 г.

Той е назначен на този пост в последния месец (юли 2009 г.) от управлението на кабинета на тройната коалиция (БСП, ДПС, НДСВ) с премиер тогавашния лидер на соцпартията Сергей Станишев и с указ на тогавашния президент Георги Първанов – агент „ГОЦЕ“ на Първо главно управление на ДС.

Петев е постоянен представител на България във Организацията по прехрана и земеделие (FAO) в Рим (с мандат от септември 2016 г.).

Според оповестените от Комисията по досиетата данни Петьо Петев, който е 65-годишен, е вербуван за секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС през 1979 г. под псевдонима „ДИНОВ“.

 

alt

Извадка от телефонния указател на вътрешната страница на МВнР | Източник: clubz.bg.

 

Запазени са неговото лично и работно дело, в което се намират собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, отчетени от ръководил го щатен служител, документи от ръководили го щатни служители.

Съветниците на новия министър от комунистическите служби

От извадката от телефонния указател на МВнР става ясно, че за съветник на министър Генчовска е назначен Петко Сертов.

Той беше злополучен председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (2008-2009) при кабинета на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев.

Сертов бе предсрочно освободен за множество скандали в ДАНС, включително и за подслушване на журналисти и политици (разработка „Галерия“).

Впоследствие е назначен за заместник-директор (2011-2013) на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР.

Клуб Z пропуска да уточни, че и 65-годишният Сертов е бивш кадър на Държавна сигурност. Неговата принадлежност е разкрита от Комисията по досиетата при проверката на ръководните служители в системата на МВР през 2010 г. в качеството му на началник направление от 1993 г.

Сертов е назначен за щатен служител (разузнавач) на Второ главно управление на ДС от 1984 г.

Следващ съветник в политическия кабинет на министъра на външните работи Генчовска е 70-годишният Петър Воденски.

Неговата принадлежност към комунистическите служби е установена и обявена от Комисията по досиетата през 2010 г. при проверката на дипломатите в качеството му на генерален консул в Истанбул от (1990-1991), посланик в Кишинев (1995-1999) и посланик в Никозия (2005-2009).

Той е вербуван от Разузнавателното управление на Генералния щаб (военното разузнаване по време на комунистическия режим, б.а.) през 1984 г. като сътрудник под псевдонима „ВЕЛИНОВ“.

От назначенията му е видно, че дипломатическите постове, които е заемал, са се случвали все при управления, в които е участвала БКП/БСП.

Воденски е началник (2004-2005) на кабинета на министъра на външните работи Соломон Паси по време на кабинета Сакскобургготски при управлението на коалицията НДСВ и ДПС, подкрепяна от БСП.

Според публикацията на Клуб Z в политическия кабинет на министър Теодора Генчовка влиза и 68-годишният Иван Петров.

Неговата принадлежност към ДС е установена от Комисията по досиетата през 2010 г. при проверката на дипломатите в качеството му на посланик в Лисабон с мандат от юли 2009 г., в края на управлението на тройната коалиция и кабинета Станишев.

Петров е вербуван за секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС през 1983 г. под псевдонима „БАЛИНОВ“. В досието му са запазени собственоръчно написани и подписани от сътрудника документи, както и документи от щатни служители. Част от досието му е унищожено през 1990 г. при тайното прочистване на архивите на ДС.

Новините от днес и със задна дата