сряда, 22 декември 2021 г.

24-годишен мъж с втори инфаркт за 2 г. шокира медиците във Велико Търново

  

24-годишен мъж с диагноза инфаркт на миокарда е приет за лечение в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. Случаят шокирал медиците, тъй като това е втори сърдечен удар за пациента, а животозастрашаващото състояние е по-типично за хора над 40-годишна възраст, съобщи местният в. "Борба".

Младият мъж е приет за лечение в клиниката по кардиология в понеделник. Той е от Община Полски Тръмбеш и през 2019 г. стана най-младият жител на региона, получил инфаркт.

Тогава диагнозата е поставена с 3 дни закъснение, тъй като лекарите, при които младежът ходил на прегледи, категорично изключвали възможности да става дума за инфаркт поради това, че все още не е навършил 22 години. В крайна сметка специалистите от частната кардиологична болница във Велико Търново констатирали, че се касае за животозастрашаващото състояние и го приели за лечение.

Причината за инфаркта тогава била стрес около предстоящ студентски изпит. За да потуши напрежението, младежът изпил доста кафета и изпушил сериозно количество цигари.

Сега лекарите в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" се борят да стабилизират състоянието на пациента.

Статистиката сочи, че над 60% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Според кардиолозите, възрастовата граница на хората, които получават инфаркт, се снижава с всяка изминала година, а случаите на сърдечен удар при все по-млади хора се дължат на липсата на първична профилактика, наднормено тегло, заседнал начин на живот, нездравословно хранене и тютюнопушене.

Новините от днес и със задна дата