сряда, 22 декември 2021 г.

Пенсионерите ще получават по 60 лева добавка месечно до юни 2022 г.

  

Добавка от 60 лева месечно към пенсията си ще получава всеки пенсионер в следващата половин година. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след заседанието на правителството.

По думите му до юли 2022-а трябва да има изработен нов модел за пенсиите. Идеята на месечната добавка е доходите на пенсионерите да се запазят на нива от тази година до юни 2022-а.

1,2 млрд. лв. повече от разчетеното е събрала държавата към първата седмица на декември.

По думите на вицепремиера с тези пари ще се финансират допълнителните мерки, ако правителството получи подкрепа от парламента, ако такава не бъде дадена, ще се намали дефицитът на касова основа на бюджета.

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 148,71 лв. на 170 лв. от 25 декември, реши правителството. Увеличението ще повиши пенсиите на близо 60 000 души и добавките към пенсиите на почти 69 000 пенсионери.

"Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и размерите на нормативно установените добавки към пенсиите - за чужда помощ и за ветерани от войните", обясниха от социалното министерство.

Кабинетът одобри и промени в проект „Запази ме +“. С тях се гарантира, че работещите и самоосигуряващите се във временно затворените с акт на държавен орган заради Ковид икономически дейности ще продължат и през 2022 г. да получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход за юли за времето, през което са били в неплатен отпуск.

Припомняме, че от 25 декември минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 300 лв. на 370 лева. Увеличение ще има и при максималния размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях - той се увеличава от 1440 лв. на 1500 лева.

Предвидени са средства и за увеличение размера на социалната пенсия за старост от 148,71 лв. на 170,00 лева.

Процентът за година осигурителен стаж пък се увеличава от 1,2 на сто до 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане и съответната пропорционална част от този процент за месеците осигурителен стаж без превръщане. За останалата част от зачетения осигурителен стаж процентът остава 1,2 на сто.

Новините от днес и със задна дата