понеделник, 13 декември 2021 г.

Остава усложнена обстановката в Пиринско и Родопите след проливните дъждове

  

                                            Снимка: БТВ 

Остава усложнена обстановката в страната след проливните дъждове през последните 2 дни. Частично бедствено положение обявиха и в пловдивската община Садово. Река Чая скъса дига на няколко места край село Катуница. Под вода останаха стотици декара земеделска земя. Част от тях продължават да плуват и тази сутрин под вода.

Реката вече се е върнала в коритото. Дигата е скъсана на 3-4 места. Тежката техника е готова да започне укрепването ѝ, но кога ще има основен ремонт не е ясно. За пореден път продукцията на стопаните остава под вода. 

Кметът на община Садово Димитър Здравков заяви пред bTV заяви, че дигата на реката се нуждае от основен ремонт. 

"Трябва да се подмени цялостно и да се вдигне височината", каза той.

Дигата се стопанисва от "Напоителни системи". Вчера служители на дружеството са били на оглед заедно с кмета на Садово, но към момента няма яснота кога и дали ще започне основен ремонт и колко ще струва той.

Земеделци споделят, че това не е първият път, в който реколтата им е унищожена заради проливните дъждове.

"Преди 3 години реката излезе 2 пъти за 1 месец. Тогава чистиха коритото, но не го изчистиха цялото и дърветата и храстите, които останаха, правят тапа", обясни Желязко Атанасов.

Кметът посочи, че се надява ремонтът на дигата да започне още днес, защото има прогнози за още дъжд. Един от пострадалите земеделци разказа, че за пореден път е засегнат, защото на 2-3 години дигата се къса.

Частично бедствено положение е обявено и в Смолянска област. Селища остават откъснати, със затруднено електрозахранване или водоподаване. 

Най-тежко е в Борино, Рудозем и Неделино. В община Девин на много места пътищата са пропаднали, селата Триград и Ягодина остават откъснати. 

Триетажна къща се срути до основи в село Стойките заради свлачище. За щастие няма пострадали. В община Девин на много места пътищата са пропаднали. Все още не е възстановено електрозахранването в много от населените места в Смолянска област.

На пътя между Девин и село Триград на няколко места асфалтът е пропаднал. От общините запълват с чакъл и баластра, там където е възможно, дупките по пътя, но пътищата в областта не са безопасни.

Сериозни щети има и по няколко водно електрически централи по поречието на река Въча над Девин. Пътят между Смолян и Девин продължава да е затворен заради подкопаване на платното от придошлата река Широколъшка.

"Тази нощ имаме само няколко сигнала за свлачища. Към настоящия момент пътят да село Мугла е отворен само за високопроходима техника. Пътят за село Киселчово е в много лошо състояние, за съжаление на две места той е просто непроходим. Мостът към една от махалите е отнесен от реката така че проблемите продължават", каза заместник-кметът на обл. Смолян инж. Мариана Цекова пред БНТ.

Към високопроходимите села вече е започнал снеговалеж, което значи, че почвите ще замръзнат. В село Стойките, където имаше две кални свлачища, няма пострадали хора, а само недвижима и движима собственост. Едното свлачище вече е премахнато, но другото продължава да е активно.

Директорът на пожарната в Смолян Васил Вълчев и доброволци са стигнали до село Мугла.

"С два трактора освободихме пътя. Хората са малко изплашени от реката, която се спуска и беше заляла една част от близките домове. успяхме да отводним и една къща, но най-важното е, че пътят е освободен"

Всички продукти от първа необходимост са осигурени за хората в Смолянско. Зам.-кметът обясни, че щетите най-вероятно ще струват милиони. Може да се работи единствено в светлата част на деня.

Бедствено положение и в 4 общини в Пиринско след проливните валежи - Симитли, Гърмен, Благоевград, а от полунощ и в Петрич. Десетки свлачища, откъснати пътища и преливащи реки, критична е ситуацията в Кресна, Хаджидимово и Банско. За щастие, бедстващи хора няма, увери областният управител Николай Шушков, но има откъснати пътища към някои села в региона.

Затворен е пътят за село Сушица в община Симитли заради подкопаване на пътното платно. На много места Струма и Места излязоха от коритата си и заляха земеделски площи.

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков съобщава, че все още няма достъп до водохващането на град Петрич, защото пътят е отнесен от водата. Идентична е ситуацията и с помпите на първи подем при река Струмешница. От общината посочват, че това изправя Петрич през опасност от безводие и режим на питейната вода.

Вследствие на проливните дъждове са нанесени щети на водопроводи по много от улиците на града и на околните села, активирани са свлачища, които застрашават домове. В селата в района на Подгорието повечето улици са свлечени, съобщават от общината.

Заповедта ще бъде в сила през следващите пет дни с опция за прекратяване, ако ситуацията се нормализира по-рано, посочват от община Петрич.

В Симитли дъждът е нанесъл сериозни материални щети по редица пътища в общината, има и наводнени къщи. Поради обилните валежи и придошлите води е прекъснат довеждащият водопровод на село Черниче, а очакванията са водоподаването да бъде възстановено най-рано на 14 декември. В община Гърмен осем населени места са без вода. В община Благоевград достъпът до някои населени места е затруднен, а до част от махалите в тях е прекъснат.

Усложнена е обстановката и в други общини на територията на област Благоевград. Ситуацията продължава да се следи, тъй като реките Струма и Места са с високо ниво, съобщи за БТА областният управител Николай Шушков.

В Огняново продължава да вали много сиен дъжд и нивото на река Канина, окято вчера е заляла нвяколко хотела е критично високо.

"Вчера след заседание на кризисния щаб в община Гърмен взехме решение да обявим бедствено положение. Основната причина е скъсаният главен водопровод от река Тувча, който захранва осем населени места от община Гърмен. В момента те са без вода и това е изключително притеснително, защото може да се наложи отново да затваряме детски градини и училища", обясни кметът на община Гърмен пред БНТ. 

Кметът призова държавата за помощ, защото община Гърмен няма необходимите ресурси и техника, а водопроводът минава през няколко общини.

Почти всички хотели в Огняново са пострадали заради покачването на нивото на р. Канина. Има съборени мостове, паднали подпорни стени, прекъснат път и наводнени къщи на територията на общината.

"Райски курорт, адско място. Това продължаваше цяла нощ. Единственото, което можех да направя, беше да работя и почистя калта. Едно от първите лица, които срещнах, беше кметът. Той и доброволци помагаха, но за съжаление хотелът е извън строй. Хората си тръгнаха, имаше и плуващи коли", обясни Никола Панчев, собственикът на най-пострадалия хотел.

Ако водопроводът не бъде оправен, всички хотели в Огняново ще останат затворени.

Новините от днес и със задна дата