понеделник, 13 декември 2021 г.

Температури до минус 6, сняг, дъжд и студен северен вятър през седмицата

 Иде големият студ: Минусови температури през цялата нова седмица

Днес ще бъде облачно. Ще превалява, като по-значителни валежи ще има в южните и част от източните райони.

Вятърът ще бъде слаб, до умерен, от запад, в източните части на страната от северозапад и север. Максималните температури ще са от нула-един по високите полета до 5-6 градуса в низините.

В ниските части на Тракия през по-голямата част от деня валежите ще бъдат от дъжд, но в края на деня и там ще се премесват със сняг.

През нощта ще остане облачно. Ще продължи да превалява слабо, предимно сняг, в източните части на Горнотракийската низина - сняг. По-значими количества ще паднат в Родопите. Вятърът в западната част на Дунавската равнина ще бъде от запад-северозапад, слаб, а в източната половина на страната - до умерен от север.

Утре сутрин минималните температури ще бъдат от минус 3 до плюс 3 градуса.

През деня утре облачността ще остане значителна, но преваляванията постепенно ще спират, последно - след обяд в Родопите. Временни разкъсвания на облачността ще има в крайните северозападни и североизточни райони. Ще духа слаб вятър от северозапад, а на изток - от север.

Дневните температури слабо ще се повишат и ще са от 2 до 7 градуса.

В сряда ще има значителна облачност, с по-съществени временни разкъсвания и намаления над западната половина от страната. Ще се усили вятърът - в западните райони от северозапад, а в Източна България - от север, умерен и временно силен. Ще бъде почти без валежи, освен съвсем слаби превалявания по северните склонове на планините и на североизток.

Температурите ще останат без съществена промяна, сутрин от минус 3 до 3, денем - от 1-2 до 6-7 градуса.

В четвъртък ще бъде предимно облачно, освен в Северозападна България, където през деня облачността ще намалява до незначителна. Сутрин температурите ще бъдат от минус 2 до 3, по високите полета на запад  и югозапад до минус 4-5.

Дневните стойности ще достигнат 2 до 7 градуса. В Източна България ще превали дъжд и сняг. Ще духа до умерен вятър от северозапад и запад.

В петък минималните температури ще бъдат от минус 1 до 4, а дневните ще останат в рамките на климатичната норма за декември - от 2 до 7 градуса. 

В източните райони ще превалява слаб сняг, в ниските части и по морето - дъжд и мокър сняг.

Динамично ще остане времето през почивните дни. В събота минималните температури ще бъдат от минус 3 до плюс 2, а дневните - от 1 до 6 градуса. На места ще превали слабо, предимно сняг. 

Ще проникне нова порция студен въздух от север и  в неделя температурите ще се понижат: минималните ще бъдат от минус 5 до нула, а дневните от нула до 5 градуса.

Ще духа до умерен въздух от северната четвърт. В неделя ще бъде почти без или със съвсем слаби превалявания от сняг по наветрените части на планините.

Новините от днес и със задна дата