Европейската комисия изготвя нов проект, с който да промени директиви, касаещи облагането с акциз върху пропан-бутана и природния газ (метан). С промените се увеличава драстично ставката, с която ще се облагат този вид горива, алармират от Българската петролна и газова асоциация и Българска асоциация "Природен Газ", предава bTV.

С новите текстове, които в момента се съгласуват от отделните държави, се предвижда акцизът върху природния газ използван за моторно гориво (CNG) да се увеличи между 16 и 25 пъти в периода 2023 - 2033 г. На метан масово се движат таксиметровите автомобили, както и по-новите камиони и автобуси на градския транспорт.

Подобна ситуация е и с пропан-бутана, който се използва масово при леките коли. При него увеличението ще между три и четири пъти между 2023 и 2033 г. Въвежда се и минимална ставка за ползването му като гориво за отопление, която в момента е нулева.

Новата политика на облагане има за цел да постигне поставените климатични и екологични цели пред ЕС за намаляване вредното въздействие върху околната среда, посочват от ЕК.

Начинът по който се формират акцизите за горивата не е променян от 2003 г. и не е в синхрон с новите цели поставени в т.нар Зелена сделка, пишат от Брюксел в информационен материал от 14 юли тази година.

За тази цел горивата ще започнат да се облагат според тяхното енергийно съдържание и въздействие върху околната среда а не на база единица обем, така че най-вредните горива да се таксуват най-високо. Изкопаемите горива използвани в авиацията, корабоплаването и риболова, няма вече да се ползват с данъчни и акцизни облекчения.

Домакинствата също няма да могат да се възползват от нулеви или намалени ставки при употреба на невъзобновяема енергия.

Експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев коментира, че с промените от 2023 г. новият акциз ще добави към цената на пропан-бутана около 40 стотинки, а, като се добави и ДДС - с близо половин лев.