неделя, 19 декември 2021 г.

Учени откриха къде е изчезнала водата на Марс

  

Експерти от университета в Бингамтън, който се намира в САЩ, установиха къде точно е изчезнала водата на Червената планета преди много векове. 

Те предоставиха данни, като се има предвид, че водата може да бъде в пластове от глинести минерали. Те са на най-малко 30 километра под повърхността на Марс, пише The Daily Mail. Минералът, който съдържа голямо количество желязо, се нарича смектит. Може да се намери и на Земята. Минералът се появява в резултат на специфична реакция между скалата и водата. Експертите отбеляват, че на Марс може да се намери двувалентен смектит, който съдържа много желязо. Именно той се счита за най-топлоустойчивата версия на минерала.

Професор Дейвид Дженкинс говори за това как желязо-смектитът може лесно да издържа на температури до 600 градуса по Целзий. Той също остава стабилен на дълбочина от около 30 километра. Следователно можем да заключим, че този минерал действа като резервоар за съхранение на вода на Червената планета.

Преди това учените са провели проучвания, които са показали, че преди почти четири милиарда години на Марс е имало много вода. Успяха да намерят няколко речни канала, както и сухи долини. Например, кратерът Jezero някога е бил дъното на голямо езеро.

Обикновено се смята, че много вода се съхранява под формата на лед на Червената планета, но скорошни изследвания показват, че това всъщност не е така. На Марс има твърде малко лед и това не може да обясни изчезването на водните ресурси в такива количества./ Превод: БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата