неделя, 19 декември 2021 г.

US разузнаването: Русия планира офанзива на няколко фронта в Украйна още в началото на 2022 г.

 

С нарастването на напрежението между Вашингтон и Москва относно потенциална руска инвазия в Украйна, американското разузнаване установи, че Кремъл планира офанзива на няколко фронта още в началото на следващата година с участието на до 175 000 войници, пише The Washington Post.

Според информацията, с която изданието твърди, че разполага, Кремъл придвижва войски към границата с Украйна, като същевременно настоява Вашингтон да гарантира, че Украйна няма да се присъедини към НАТО и че алиансът ще се въздържа от определени военни дейности на и около украинска територия.

Кризата провокира опасения от подновена война на европейска земя и идва преди планираната втора виртуална среща следващата седмица между президента Джо Байдън и руския президент Владимир Путин.

„Руските планове предвиждат военна офанзива срещу Украйна още в началото на 2022 г. с мащаб на силите, два пъти по-голям от този, който видяхме миналата пролет по време на бързото учение на Русия близо до границите с Украйна“, каза служител на администрацията, пожелал анонимност. „Плановете включват обширно движение на 100 батальонни тактически групи с приблизително 175 000 души персонал, заедно с бронирани машини, артилерия и оборудване“.

Некласифицираният документ на американското разузнаване, получен от The Post, който включва сателитни снимки, показва струпване на руски сили на четири места.

В момента са разположени 50 тактически групи на бойното поле, заедно с „новопристигнали“ танкове и артилерия, се вижда от документа.

Докато украинските оценки сочат, че Русия е разположила приблизително 94 000 войници близо до границата, картата на САЩ показва броя им като 70 000 – но прогнозира натрупване до цели 175 000 и описва обширно движение на батальонни тактически групи към и от границата, „за да прикрие намеренията и да създаде несигурност.“

Американският анализ на плановете на Русия се основава отчасти на сателитни снимки, които „показват новопристигнали части на различни места по украинската граница през последния месец“, каза служителят.

Подробности от американското разузнаване предоставят картина, която държавният секретар Антъни Блинкън започна да очертава тази седмица по време на пътуване до Европа, където описа „доказателства, че Русия е направила планове за значителни агресивни действия срещу Украйна“ и предупреди, че ще има тежки последици, включително икономически мерки с голямо въздействие, ако Русия нахлуе в съседната си държава.

Байдън каза, че подготвя мерки за повишаване на санкциите за всяка нова инвазия за Путин, който отхвърли предупрежденията на САЩ като слухове и каза, че Русия не заплашва никого.

Ходовете на руските военни идват в момент, когато Москва внезапно мобилизира резервисти тази година и драматичното ескалира реториката по отношение на Украйна. Руските власти защитиха мобилизацията на резерва като необходима мярка за подпомагане на модернизацията на руските въоръжени сили. Но служител от администрацията изрази загриженост относно „внезапната и бърза програма за създаване на готов резерв от резервисти на договор“, за която се очаква да добави още 100 000 войници към приблизително 70 000, разположени сега.

Разузнавателните данни за потенциален прилив на силите подкрепят предупреждението по-рано тази седмица от Блинкън, че Путин може бързо да нареди инвазия в Украйна и помага да се обясни защо служители на администрацията на Байдън алармират за заплахата от неизбежна инвазия от седмици.

„Не знаем дали президентът Путин е взел решение за нахлуване. Знаем, че той създава капацитет за това в кратки срокове, ако реши така“, каза Блинкън пред репортери в Европа ден преди срещата с руския външен министър Сергей Лавров. „Трябва да се подготвим за всички непредвидени ситуации.“


Документът на разузнаването също така предполага, че руските сили може да оставят оборудване на учебните полигони, за да позволят атаката срещу Украйна да започне бързо.

Отделно представител на украинското правителство каза, че руските военни учения, проведени по-рано тази година в близост до границите на страната му, са помогнали на руските сили по същество да репетират инвазия. „Руските войски отработиха въпросите за създаване на ударни групи в близост до границите на нашата държава, мобилизационни мерки, логистична подкрепа на групи и прехвърляне на значителни военни контингенти, включително по въздух“, заяви той.

Докато полага основите за инвазия, руското правителство също води пропагандна кампания, каза служител от администрацията на САЩ.

„Освен това през последния месец нашата информация показва, че руските медии са започнали да увеличават съдържание, очернящо Украйна и НАТО, отчасти за да прехвърлят вината за потенциална руска военна ескалация върху Киев“, каза служителят.

В коментарите си в Латвия Блинкън предупреди украинците да не дават на Русия претекст за военни действия.

Путин поиска от Съединените щати и техните съюзници да предоставят подписани гаранции, изключващи всяко разширяване на НАТО с включването на Украйна и Грузия и ограничаване на военната активност близо до границите на Русия, най-вече в и около Украйна.

Исканията за нов европейски пакт за сигурност идват, след като Путин от месеци предполагаше, че военните дейности на САЩ и съюзниците в Украйна и близо до руските граници пресичат червената линия за Кремъл. Русия се нуждае от „прецизни правни, съдебни гаранции, защото нашите западни колеги не успяха да изпълнят устните ангажименти, които поеха“, каза Путин в реч в Кремъл тази седмица, предлагайки началото на „съществени преговори по тази тема“.

Путин отдавна критикува разширяването на НАТО в бившите държави от Варшавския договор като неуважително посегателство срещу Москва. Той каза, че конкретно споразумение трябва да „изключи всякакво по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и разполагането на оръжейни системи, представляващи заплаха за нас в непосредствена близост до територията на Русия“.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки отхвърли категорично идеята, че Вашингтон ще предостави гаранция, че Украйна няма да влезе в НАТО. „Страните членки на НАТО решават кой е член на НАТО, а не Русия“, каза Псаки пред репортери по време на брифинг в Белия дом в петък. „Така процесът винаги е работил и как ще продължи. Мисля, че е важно да се помни откъде идва провокативното действие. Това не са Съединените щати. Това не е Украйна.“

Американски и украински официални лица и военни анализатори смятат, че Русия ще предприеме много по-мащабна инвазия сега, отколкото през 2014 г., когато страната анексира Крим и подклаждайки сепаратистки въстания в източната част на Украйна.

Според официалните лица и анализаторите планът може да бъде да се принудят украинските войски да се бият на множество фронтове, търсейки не толкова територия, а по-скоро капитулация от страна на Киев и западните му поддръжници, което води до гаранциите за сигурност, които Путин иска.

Военните анализатори сравняват тази стратегия с инвазията на Москва в Грузия през 2008 г. В коментар тази седмица Путин каза, че ученията с американски стратегически бомбардировачи с ядрена способност, летящи над Черно море, представляват заплаха за Москва, заедно със системите за противоракетна отбрана на САЩ в Полша и Румъния.

Той също така изрази загриженост относно разполагането на ракети от НАТО на украинска територия, които могат да имат полет от седем до 10 минути до Москва, въпреки че не са обявени такива планове.

Новините от днес и със задна дата