неделя, 19 декември 2021 г.

Мораториумът за цената на тока може да падне много по -рано

  

Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март. Той ни дава време, за да направим нужния анализ на системата и да видим дали няма скрити резерви, заяви премиерът Кирил Петков в предаването "120 минути" на bTV.

На 17 декември Държавен вестник обнародва решението на депутатите, с което се налага мораториум върху увеличението на цените на тока, парното и водата - в сила от 16 декември 2021 г. до 31 март 2022 г. 

Ограничителната мярка беше критикувана от повечето експерти и бизнеса.

"Не ни хареса новината, че в деня, в който се заклехме, идва новината, че парното на софиянци се вдига с 30 процента, а токът на всички с двуцифрено число", каза в неделя премиерът.

"Критикуваха ни за мораториума, но искаме да проверим дали няма течове по системата. Не може сметките да се плащат от битовите потребители, заяви Петков.

Трябва да направим пълни проверки по веригата - дали няма течове, дали някакви пари могат да се спестят, защото винаги е най-лесно, и така е било в миналото - да се качат цените на крайния потребител и всички по веригата да са доволни. Философията ни е друга, увери министър-председателят.

"Трябваше време за този анализ. Това, че ГЕРБ го внесоха и то с грешна дата, за да си направят игричка, не беше най-добрата първа крачка, но ни дава нужното време за този анализ. Затова го подкрепихме от парламентарната група", коментира Петков.

Радваме се, че имаме тези дни за анализ какво се случва с доставчиците на газ, с азерския газ, с износа на ток, откъде идват тези пикове, каза Кирил Петков. На нас ни трябва най-малкото 30 дни поне, или 20 дни, за да може да проверим всичко това, добави премиерът.

Каква ще е подкрепата за бизнеса

Темата за скъпите ток и газ е обсъдена през почивните дни с ресорния енергиен министър и още този понеделник или до края на седмицата ще бъде обявен механизъм за компенсиране на бизнеса, съобщи Петков.

По думите му помощта ще бъде процент от цената на електричеството. "Целта е да субсидираме фирмите, които имат нужда. Все пак имаме определен бюджет. Няма да дотираме фирми, които са си договорили ниска цена на енергията", каза Петков и допълни, че ще бъде въведен "под и таван" и фирмите, които попадат между тях, че ще получат помощ. 

Какви промени се очакват в КЕВР

Парламентът трябва да направи промени в състава на Комисията за енергийно и водно регулиране, в която има членове с изтекъл мандат, отбеляза Петков.

"Не соча с пръст, но казвам, че не е нормално точно в деня, когато се заклехме, да се вдигнат цените", коментира премиерът по отношение на регулатора.

"КЕВР е независим като орган, има много правомощия, които не изпълнява. Може да направи пълни инспекции на всички по веригата, за да види дали всичко е обновено и разходите им са същите. КЕВР трябва да има истински регулиращи правомощия, а не просто да е печат върху новата цена на тока, която му поискат. Надявам се да се сложат 40 одитори и те да си вършат работата", допълни Петков. 

Повече азерски газ на по-евтина цена?

В кабинета обсъждат как да купят целия азерски газ, който е договорен, който в момента е с 60% по-евтин от синьото гориво, което купуваме от "Газпром". Това ще е тема и на разговор с гръцкия премиер Мицотакис, който пристига този понеделник в София, както и с азерските ни партньори, каза Петков.

Новините от днес и със задна дата