сряда, 8 декември 2021 г.

Експерти обясниха как ще се въведе законно задължителна ваксинация срещу К-19 у нас

  

Ще има ли задължителна ваксинация срещу COVID-19 у нас, ще бъдат ли законни и какви санкции грозят отказващите да се имунизират? На този въпрос коментар даде в "Тази сутрин" по BG On Air даде доц. Христо Христев, преподавател по Европейско право в Софийския университет.

"В практиката на ЕСПЧ вече има развити произнасяния, в които са изнесени основните условия, при които е допустимо да бъде въведена задължителна ваксинация. Когато става въпрос за заболявания със съществен епидемичен потенциал, които могат да засегнат много голям брой хора, да поставят под въпрос нормалното функциониране на болничната система и да имат висок брой смъртни случаи, е възможно да се въведе имунизация", посочи преподавателят по Европейско право в Софийския университет доц. Христо Христев в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че става дума за прилагане на ваксини, които са изпитани и доказано сигурни с оглед на прилаганите методи на научни изследвания.
"Евентуалните санкционни последици при незачитане на това задължение зависят от националната преценка", изтъкна доц. Христев.
Председателят на Българската болнична асоциация адв. Свилена Димитрова е категорична, че подобна мярка със сигурност би имала ефект.


"Става дума за претегляне на това доколко е възможно интересът на обществото да предпостави налагането на подобна мярка. В европейски план имаме примери за това. Не можем да изключваме такава мярка да бъде наложена у нас. До този етап каквито и способи да използваше правителството, за да мотивира хората да се ваксинират, те не са подействали", подчерта тя пред Bulgaria ON AIR.


И двамата са категорични, че е бил допуснат един огромен проблем - обществото се е подхлъзнало в полето на конспирациите, вместо да се довери на научните факти и изследванията.

"Не става въпрос за хвърляне на боб, а за неща, за които се провеждат изследвания. При Ковид-19 имаме заболяване, което се разпространява много бързо, засяга много голям брой от гражданите, има много висока смъртност. Това са факти", добави доц. Христев и апелира да се върнем в полето на здравия разум.

"Здравната система върти един и същи цикъл. Не можем да излезем от него, ако нямаме достатъчно ваксинирани", убедена е Димитрова.
Според преподавателя по Европейско право, в България не е липсвала адекватна политика на управление, а допуснатите грешки са били много.   

"Завихрихме се в спирала от конспирации, вместо да заложим на научните данни. Ако преценката на нашите управляващи е, че ние трябва да заложим задължителна ваксинация в България, законът дава такава хипотеза, те много бързо могат да я въведат. На фона на тези решения в европейска посока, нека някой не се надява, че изброявайки тезата за нарушаване на личните права, ще успеем да се изплъзнем от тази перспектива", изтъкна председателят на Българската болнична асоциация.

Новините от днес и със задна дата