неделя, 12 декември 2021 г.

Разбра се каква е била аферата на изчезналия Янек и жената на Капланов

  

Случаят с изчезването на Янек Миланов в Дупница търпи ново развитие. Прокуратурата е повдигнала обвинение на Петя Николова Калайджийска - преди Капланова, за лъжесвидетелстване, показа справка, цитирана от „Флагман“.

Калайджийска е бивша съпруга на Васил Капланов-Каплата. Припомняме, че Янек Миланов изчезна в края на юли 2020 г. Има сведения, че последно е видян да се качва в автомобил на Каплата. Подозренията са, че между двамата е имало продължителен конфликт, породен от ревност, свързан с Петя. И до ден днешен Янек е в неизвестност. Петя Калайджийска и Янек имаха сексуални отношения, казва Марио Миланов – брат на изчезналия. Тя обаче в процеса на разследването е отрекла това, което е ключов момент по мотивацията за предполагаемо престъпление. По тази причина Районната прокуратура в Кюстендил – Териториално отделение-Дупница е решила да повдигне обвинение на Петя за лъжесвидетелстване. Бившата съпруга на Каплата вече е подсъдима.
 
Разпоредителното заседание в Районен съд-Дупница е било през август т.г. Проведени са няколко заседания, разпитани са и свидетели. Последното е било тази седмица, показа справка. Разпитан е и Марио Миланов.

Той обясни, че Петя Калайджийска твърдяла, че познава Янек бегло и че не са имали по-специални отношения.
„Това далеч не е така“, каза Марио.

„Лично аз разполагам с огромно количество доказателства като снимки, видеоматериали, извлечения от кореспонденция между тях. Те са предоставени на полицията, на разследващите органи и имам готовност, както заявих и пред съда, да ги предоставя отново при необходимост. Аз съм казвал и друг път и пак ще го повторя – доста съм близък с брат си, абсолютно съм в течение на неговите лични дела и съм запознат със случая, що се касае до тяхната връзка, от самото начало - тя датира някъде от 2010 г. 

Тогава те са започнали някакви отношения, които основно са били по време, когато Янек е пребивавал в България. Това е траяло няколко години и след това нещата приключват.“

По-активната страна във връзката била Петя.

„Тя го е преследвала доста, стояла е с часове пред блока, където е жилището му, чакала го е да се върне, (питала го е) накъде отива, непрекъснато му е търсила сметка с кого се среща, защо. Дори знам за разговор между нея и Янек - по това време е имала малко дете. Тя му се моли да замине при него в чужбина. Янек никога не ѝ давал надежда. Всъщност връзката между тях се е изразявала в сексуални контакти, като Петя е посещавала Янек в неговия апартамент. Очевидно Петя се е опитвала да получи нещо повече от тази връзка.”
Марио Миланов от години не живее в Дупница. В момента той и семейството му са в Англия. До този четвъртък, когато се е явил в съда като свидетел, не е виждал Петя.

Защо според него тя лъжесвидетелства?
„Причините могат да бъдат много. Могат да бъдат страх, могат да бъдат притеснения за нейното семейство. Може би страхът е основната причина тя да не иска да каже истината“, смята Марио Миланов.

Той предполага, че прокуратурата е предизвикала наказателно дело срещу Петя Калайджийска заради нейната ключова роля по разследването за изчезването на Янек.

„Петя е основен свидетел и отричайки, че има връзка с Янек, доста променя представата за ситуацията. И това, бидейки невярно, е важен момент. Мисля, че затова прокуратурата и полицията са преценили, че е важно да се докаже, че това не е така”, коментира Марио.

Тази седмица той е имал среща и с главния секретар на МВР Петър Тодоров.

„Мога да кажа, че получих уверение, че има воля за работа, без да се спира да се прави всичко, каквото е възможно по случая. И хората, които работят, имат желание да стигнат до края, за да отговорят на основния въпрос, което е и нашата основна цел – да разберем къде е Янек и какво се е случило с него“, казва Марио Миланов.

Срещата при главния секретар на МВР била по-скоро „оперативна“ и „координационна“, а не толкова заради недоволство от работата на разследващите.
„Не бих казал, че съм недоволен. Аз не пребивавам постоянно в България. И когато съм тук, ми се иска колкото се може повече да се запозная текущо докъде е стигнало разследването, какво е направено, какво предстои да се направи.

Така че мога да кажа, че срещата беше по-скоро оперативна, отколкото породена от някакво недоволство или нещо в тази посока. Продължавам силно да вярвам, че полицията ще разреши случая. Това са моите впечатления до момента. Казвал съм неведнъж, че там има хора, които наистина ми дават такава надежда и ме карат да вярвам, че случаят ще бъде решен“, казва Марио Миланов.

По повод пускането на свобода на Васил Капланов-Каплата и новата му мярка за неотклонение „парична гаранция“ от лятото, Марио казва, че това вероятно поражда страх в Дупница. Но това не било новина. Каплата е бивш бодигард на осъдените и изчезнали т.нар. братя Галеви.

„Предполагам, че има страх, но това, което безспорно мога да кажа, е, че Капланов прокле себе си и семейството си с това, което извърши. Това е новото като отношение на хората в Дупница към Капланов. За повечето предполагам, че това, което е извършил, е недопустимо, разбира се - от човешка гледна точка, откъдето и да го погледнеш. И никой не одобрява тези негови действия“, коментира Марио.

Той благодари на гражданите, които подкрепят него и близките му, и на тези, които продължават да предоставят информация, свързана с изчезването на брат му.

Новините от днес и със задна дата