събота, 25 декември 2021 г.

Ще осигуряват 12 месечни визи в Англия за желаещи да работят в сферата на социалните грижи

  

Британското правителство обяви, че временно ще облекчи имиграционните правила за работници в социалните грижи от чужбина. Служители в сферата на социалните грижи, асистенти на нуждаещи се от специални грижи и работници в домове за социални грижи ще могат да кандидатстват за специална 12-месечна виза. 

Правителството заяви, че това ще помогне за справяне с недостига от работна ръка. 

Преди това към правителството бяха отправени множество предупреждения, че секторът е изправен пред изключително големи трудности с наемането на работна ръка след Брекзит. Работниците в социалните грижи ще бъдат добавени в списъка с дефицитни професии, за които се предвиждат специални работни визи за запълване на работни места, уточнява БНР.
 
Очаква се временните 12-месечни визи да влязат в сила от началото на годината, съобщиха от Министерството на здравеопазването и социалните грижи. След година ще бъде направена оценка на мярката.

Политическият кореспондент на Би Би Си Хелен Кат заяви, че мярката ще бъде приветствана като краткосрочна помощ в сектора, но със сигурност върху министрите ще бъде оказан допълнителен натиск за дългосрочно решение на проблемите в социалните грижи. 

След като Обединеното кралство напусна Европейския съюз (ЕС) европейските работници в социалната сфера вече не получават автоматично право да работят на Острова, а трябва да кандидатстват за визи.  

Новините от днес и със задна дата