вторник, 23 ноември 2021 г.

Оцелелите възрастни хора от огнения ад в Рояк се нуждаят от дрехи и обувки

  

                                   Снимка: Булфото

Оцелелите от пожара в Дома за стари хора в село Рояк се нуждаят от дрехи и обувки, съобщава "Фокус".

Във "Фейсбук" жителите на община Дългопол излязоха с апел след вчерашното огнено бедствие, което отне живота на 9 души: "Случилото се снощи е огромна трагедия! Искрено съжалявам за загиналите хора и техните семейства. 

Но има други 50 души, които също се нуждаят от помощ! Останали са с дрехите на гърба си. Те имат нужда от блузи, връхни дрехи, панталони, пижами, потници и обувки. Нека се организираме и помогнем, с каквото можем".

Оцелелите засега са преместени на хотел, на място се чака и социалният министър Гълъб Донев.

В общината е обявен ден на траур.


Провежда се втори, по-обстоен оглед след пожара в дома за възрастни хора в село Рояк. Целта е да се разбере причината за инцидента. Назначени са три експертизи: пожаро-техническа, електротехническа и съдебно-медицинска, които трябва да дадат отговори на много въпроси. Атиже Рафед, служителка в местното кметство, е сред първите в село Рояк, забелязали пожара. Жената разказа за пред bTV за преживения ужас. "Видях пламъците и чух писъците на хората за помощ. Беше голяма трагедия", споделя Атидже. Жената веднага отива да помага заедно със съпруга си и сина си.
"Като влязох вътре всичко беше във вода. Хората бяха стресирани, по земята, по леглата. Ужасно нещо", разказва Атидже. Пожарникарите разказват, че евакуацията на хората не е била никак лесна. "По-голямата част от хората са на 70, 75, 80 години. Тежка е била евакуацията. Една от жертвите е имал жизнени показатели, когато но е починал в линейката", казва гл. инспектор Валентин Николов, началник на пожарната в Дългопол. "Днес ще бъде извършена аутопсия и ще се определи причината за смъртта. Най-вероятно причината е обгазяване", съобщи ст. комисар Атанас Михов, директор на ОДМВР-Варна. На този етап разследващите не изключват нито една от възможните причини за огнената стихия. Като част от разследването се провеждат и множество разпити на свидетели.

Новините от днес и със задна дата