вторник, 23 ноември 2021 г.

Борислав Сарафов: Имало е взрив в автобуса, не е ясно защо

  

                                             Снимка: БТА

До дни се очаква резултатите от ДНК експертизите да са готови, за да може със сигурност да бъдат идентифицирани жертвите при инцидента на магистрала "Струма". Установено е, че е имало взрив в автобуса, но още не са ясни причините за него.

Това стана ясно от брифинг на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, главния прокурор на Северна Македония Любомир Йовески и представители на прокуратурите на двете страни.

Сарафов допълни, че заедно с македонските си колеги са уточнили начина, по който ще се работи за разследването на инцидента.

Към Скопие вече е изпратен и списъкът с пътниците от автобуса и процесът по идентифициране е започнал. България очаква Република Северна Македония да изпрати биологичен материал от роднините на загиналите в пожара на магистрала "Струма", за да завърши работата по ДНК експертизите.

Имаме уверението, че се полагат максимални усилия и необходимото сътрудничество, заяви Сарафов.

По думите му, с всеки изминал час се изяснява картината, вървят и разпити на спасените. Директорът на НСлС допълни, че само двама от настанените в болница са адекватни, останалите са в реанимация. На място вървят разпити на свидетели на инцидента.


Няма данни в автобуса да е имало допълнително превозвано гориво, посочи Борислав Сарафов.

Другите три автобуса са се движили 15-20 минути по-напред от този, който се запали. В катастрофиралия автобус е имало и втори шофьор, но не е ясно дали е сред спасилите се, посочи той.

Собственикът на транспортната фирма е казал, че 20 години има транспортна фирма, до момента не е имало никакъв инцидент. Но ще се изиска цялата документация за всичките автобуси на фирмата, в какво състояние са, кога са минали на технически преглед, обясниха прокурорите от страна на Република Северна Македония.

Според Борислав Сарафов автобусът е било сравнително нов - на около три години.

"Искам да изразя съболезнования на близките на загиналите и искам да благодаря на колегите от българската прокуратура за съвместната работа", каза главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовески.

Към момента в Република Северна Македония няма да се провежда допълнително досъдебно производство, засега то ще е само на територията на България, заявиха прокурорите.

Новините от днес и със задна дата