неделя, 7 ноември 2021 г.

Кандидат-депутат от НФСБ в схема за фалшиви сертификати

  

Кандидат-депутатът от НФСБ Величко Георгиев е бил посредник в схема за търговия с фалшиви зелени сертификати, съобщи NOVA след свое разследване.

В коментар на скандала лидерът на партията Валери Симеонов е заявил пред медията, че още утре ръководството се събира, за да го изключи от партията.

Георгиев ще бъде призован и да се откаже от кандидатдепутатското си място.

От офиса на главния прокурор Иван Гешев са потвърдили, че вече е задвижено свалянето на имунитета му.

Това каза и в студиото на телевизията и директорът на дирекция "Национална полиция", главен комисар Станимира Станев.

"Лицето, замесено в схемата с фалшиви сертификати, която разкри екип на NOVA, беше установено. То е с имунитет, тъй като е кандидат за народен представител. Поискано е свалянето на имунитета му", каза Станев по повод разследването, което разкрива мащабна схема за издаване на фалшиви зелени сертификати.

Висшият полицай не пожела да назове името на кандидат-депутата с аргумента, че МВР е деполитизирана структура. Той спести и името на медиците, замесени в схемата, но потвърди, че те също са идентифицирани.


Според действащата схема фалшивите документи се получават само за два дни. На ден се издават между 15 и 30 неистински сертификата само от един лекар, твърди въпросният посредник, оказал се кандидат за народен избраник, пред екипа на медията, осъществил разследването.

Срещу сума от 1 350 лева получаването на автентични сертификати на неваксинирани само за два дни не се оказа трудно. Човек твърди, че работи със старша сестра в столичната 12-та поликлиника и с лична лекарка. Бавната поръчка струва 300 лв., а бързата - 450.

Документите са 100% валидни, но без притежателят им да е стъпвал в лекарски кабинет. А фалшивите си сертификати демонстрираха по телевизията наши сънародници, които живеят в чужбина.

Новините от днес и със задна дата