неделя, 7 ноември 2021 г.

"Екзакта": ГЕРБ води, "Продължаваме промяната" изпреварва БСП с половин процент

  

                                       Снимка: Булфото

ГЕРБ запазва водещата си позиция, а "Продължаваме промяната" измества с половин процент БСП от второто място. Това сочат електоралните нагласи в последното проучване на "Екзакта рисърч", проведено в периода 29 октомври - 5 ноември 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна.

Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп". Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю. Максималната грешка при 50%-вите дялове е +/- 3%.

ГЕРБ събира 23,8%, ПП има 15,5%, а БСП - 15,0%, според проучването. Следват ИТН с 12,5%, пети са от ДПС с 9,5%, а "Демократична България" е последната формация, която прекрачва прага на парламента с 9,2 на сто от гласовете, сочи изследването.

Под чертата остават "Изправи се БГ! Ние идваме!" и ВМРО с почти еднакъв резултат - съответно, с по 2,6% и 2,5%. Едва след тях се нарежда "Възраждане" с 1,9 на сто от гласовете.

 


Според данните, ако се запазят тенденциите, ще има втори тур на президентските избори. При балотаж сигурни участници в него са настоящият президент Румен Радев и професор Анастас Герджиков. Резултатът при подобен балотаж би бил в полза на настоящия държавен глава със 63,5 процента срещу 36,5 на сто за професор Герджиков, отчитат от "Екзакта".

Изследването отчита ръст на масовите опасения от зараза в деня на вота. Към датата на проучването - 5 ноември, подобни страхове изпитват една трета от българите.

 

 

Новините от днес и със задна дата