петък, 12 ноември 2021 г.

Кацаров обяви иде ли 2-седмичен тотален локдаун след броени дни

  

"Няма да има локдаун. Данните от последната седмица сочат намаляване на броя на заразените и подобряване на епидемиологичната ситуация", това каза служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров на извънреден брифинг.

Припомняме, че по-рано днес се появи информация, че служебният кабинет готви 2-седмичен тотален локдаун след броени дни.

"Мерките, които предприехме, с въвеждането на зеления сертификат преди две седмици, дадоха своя резултат. Държахме се като европейци. Успех на всички наши сънародници е факта, че има намаляване на броя на новозаразените.

Ние не сме залагали на страха, да плашим хората и да използваме лошата страна на нещата", допълни Кацаров.

"От две седмици започна да спада темпа за нарастване на заболелите - това бе първият положителен белег. Надолу сме в пика. Надяваме се, че при спазване на сегашните мерки ще продължим тази тенденция. Трябва да уточним, че не във всички области числата са толкова оптимистични", това заяви пък проф. Кожухарова. 

"Броят на хоспитализираните ден по ден - и там имаме намаляване", допълни тя.

"Има рязко покачване на броя на тестваните българи. И това се отчита от както влезе в сила изискването за зелен сертификат", допълни проф. Кожухарова.


По думите й зеленият сертификат активизирал имунизацията в България.

"Много си харесваме тази графика. Тя показва обхвата със завършен ваксинационен курс. Е, все пак има още да растем, но това е добро начало", каза още проф. Кожухарова.

"Доскоро Ремдесивирът бе единственият одобрен лекарствен продукт за лечение на коронавируса. В България вече имаме още едно лекарство", каза пък д-р Десислава Велковска, която поясни, че лекарството вече е изпратено по болниците и лечението с него е започнало.

По думите й до 2-3 седмици се очаква още едно лекарство.

Новините от днес и със задна дата