четвъртък, 18 ноември 2021 г.

Проф. д-р Александрова: К-19 ще атакува всеки един от нас и то нееднократно!

Малка е вероятността коронавирусът да изчезне, но той трябва да бъде контролиран. Съдбата на пандемията - това кога ще приключи и какви ще бъдат "взаимоотношенията" ни с вируса в следващите години, зависят от редица фактори.

Сред тях са делът на хората, които са изградили имунитет срещу него в резултат от преболедуване и/или ваксинация, и степента /ефективността на защитата ни, "профилът" на евентуално възникнали нови варианти на вируса, това как науката и медицината ще отговорят на предизвикателствата, съпричастността на цялото общество.

Това каза в интервю за БТА проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей към Българската академия на науките, попитана как ще се развие пандемията от COVID-19 по света и дали коронавирусът ще изчезне или ще се ограничи неговото разпространение в бъдеще.

Вирусът ще се опита да стигне до всеки един от нас, при това нееднократно. Разумно е да се ваксинираме, за да не го срещнем неподготвени. Вече видяхме, че заболяването може да протече сериозно и да доведе до краткотрайни и дълготрайни усложнения, които никак не са за подценяване, добави тя.


В момента сме в процес на първоначално натрупване на имунитет срещу SARS-CoV-2. Да, ваксините не могат да ни предпазят напълно от инфекция, повторно заразяване се случва и при преболедувалите. Въпросът е ще успеем ли да изградим (и колко време ще отнеме това) базово ниво на защита, което да ни предпазва от тежко боледуване и да попречи на COVID-19 да продължи да бъде драмата, която е в момента.


Първият сблъсък с нов болестотворен агент е бурен и е нужно време, за да свикнем едни с други. Въпрос на съвместна еволюция, която не е лесно да бъде прогнозирана. Все още не знаем дали ще е необходимо всяка година да подновяваме ваксината, нещо което ни е познато от грипните вируси.

Поставянето на трета доза също не бива да ни учудва - такава е схемата на приложение и на други ваксини, например противополиомиелитната. Областите, където нивото на защита на населението е по-ниско, е възможно да останат като своеобразни огнища, където вирусът и занапред ще "припламва" и ще "затихва", обясни проф. Александрова.

Тя каза, че е важно е да ограничим разпространението на SARS-CoV-2 (чрез ваксина и спазване на мерките), защото мутации в него настъпват само когато се размножава, т.е. в инфектираните хора. Намираме се в пандемия, в много райони на света ваксините не достигат. В момента буквално се надпреварваме с вируса.


Никой не може да се чувства защитен, докато всички не сме защитени. Наличието на ниша от чувствителни към SARS-CoV-2 хора, в които той да се размножава и изменя, позволява развитието му да продължи и винаги съществува риск от изненада. Всеки един от нас притежава своите индивидуални особености (генетични, епигенетични, имунологични) - преминаването през толкова много и различни гостоприемници също оказва влияние върху еволюцията на вируса.

Новините от днес и със задна дата