четвъртък, 18 ноември 2021 г.

Проф. Аргирова огласи най-чаканата новина за четвъртата К-19 вълна у нас

  

"Ако съдим по броя на новозаразените можем да кажем, че тръгваме да излизаме от четвъртата ковид вълна. Трябва да е ясно, че това излизане става бавно", заяви проф. Радка Аргирова в "Тази сутрин". 

"Имам няколко обяснения за високата смъртност, които са напълно здравно-медицинско вирусологични. Първото е, че този вирус е изключително агресивен. В него за първи път е открита една мутация в неговата централна част, което обуславя допълнително неговата агресивност и инфекциозност. 

Второ, много късно пациентите търсят лекарска помощ. Нещата се развиват така: получава нещо като хрема и грип и решава, че е изстинал, не ляга изобщо, не се самоизолира, след един ден започва недостигът на въздух, задух, пневмония и направо реанимация.

Призовавам хората, когато не се чувстват добре, веднага да потърсят лекарска помощ. Да се мине през консултация при личен лекар. Нека има и самолечение, но нека хората се изолират, защото дават шанс да вируса да се предава като заразяват още хора. При нас тези хора са много, защото имунизацията в България върви тромаво. 


Пристигат в болниците в състояние, в което е почти невъзможно да бъдат настанени в обикновено ковид отделение, а не в реанимация. 

До известна степен мога да кажа, че Делта вариантът е и по-смъртоносен, но сред неваксинираните. Антителата, които се образуват в следствие на ваксинацията, в голям процент неутрализират вируса. 

Имунната система при всеки е различна, но се смята, че три месеца е времето, в което болшинството хора, развили антитела, се наблядава едно намаляване на титъра на тези антитела. Затова сме поставили три месеца като действие на сертификата за антитела. Има хора, при които намаляват още втория месец, има и такива, които шест месеца остават със същото количество. 

Вчера при мен пристигна човек със 6000 бал след ваксинация. По-висока цифра не съм виждала", обясни тя.  

Новините от днес и със задна дата